Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Daniel Persson: Kommuner borde sluta försöka leda samhället

Varje gång det offentliga går in och dikterar hur samhället ska fungera och hur människor ska agera minskar man invånarnas möjligheter att själva bestämma hur deras liv levs bäst.

Publicerad: 14 juni 2021, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KommunerLäskstopp i GislavedVälfärd

Länge var det i vart fall något slags sanning att kommunpolitiken främst om att få saker och ting att fungera för invånarna. Ideologi förekom visserligen, men mer i andra hand.

Låt vara att detta alltid har varit en sanning med stor modifikation. Åtskilliga kommuner har misskötts på ideologisk grund. Ändå förefaller det nu som att kommunpolitiken håller på att skifta karaktär.

Möjligen är det samhällsandan som tränger sig på. Vartenda företag som vill kunna se sina kunder i ansiktet tror sig behöva leda samhällsutvecklingen i åtminstone någon av en liten uppsättning godkända hjärtefrågor. Kommunpolitiker är som bekant bara människor så att de trender som präglar resten av samhället gör sig gällande även hos dem är inte så märkligt. Men det är sorgligt.

Det verkar snart inte finnas något område där kommunerna inte ska gå före och visa vägen, eller som det ofta heter på överfakturerad samtidssvenska: leda omställningen. Sedan kan det handla om allt ifrån att leda samhället i omställningen till grön energi, som när Luleås helägda bolag Luleå hamn AB avser driva en vätgasfabrik, till att leda invånarna mot ett hälsosammare liv, som när Gislaved dikterar att äldre inte ska serveras läsk i kommunens boenden.

LÄS OCKSÅ: Här är kommunerna som är redo för vätgasboomen 

Det finns snart inga gränser för vad kommunerna ska hjälpa invånarna med. Men kommuner varken får eller bör göra vad som helst. Och varje gång det offentliga går in och dikterar hur samhället ska fungera och människor agera minskar man invånarnas möjligheter att själva bestämma hur deras liv levs bäst.

LÄS OCKSÅ: Kostchefen säger upp sig efter läskbråket 

I undantagsfall kan det förstås tänkas vara befogat, men det kan sannerligen inte vara grundinställningen. Ändå agerar kommuner dagligen på detta vis utan att uppvisa någon betydande eftertanke alls. Det handlar sällan längre om man ska styra samhället och människors liv utan om hur. Oavsett vad man har för politiska uppfattningar i övrigt bör detta stämma till eftertanke.

Problemet är förstås att detta egentligen har väldigt lite med invånarnas väl och ve att göra. Åtminstone inte mer än ytterst skenbart. I bakgrunden tornar en nedlåtande paternalism upp sig; en känsla av förmyndarskap gentemot invånarna som inte själva klarar av att leva goda liv och forma ett gott samhälle utan måste vallas.

Kommunpolitiken skulle må bra av en nollställning. Tillbaka till grunderna. Först framtidssäkra VA-nätet och kvaliteten i skola och äldreomsorgen och först därefter börja fundera på andra utsvävningar som inskränker invånarnas liv.

Dessutom kan det vara på sin plats att granska den egna verksamheten. Sundsvalls Tidning avslöjade nyligen att en intern granskning visar att merparten av de förtroendevalda på Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland inte läser på ordentligt inför mötena. Flera hade inte öppnat en enda av de utsända handlingarna, vilket även Dagens Samhälle rapporterat om. Digitaliseringen möjliggör granskningar av de förtroendevaldas faktiska insatser. Det bör fler kommuner göra bruk av.

Ett annat gott exempel är Gävle kommun som på förekommen anledning har beställt en egen coronakommission. Det skulle merparten av landets kommuner behöva ta efter.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Daniel Persson

Politisk redaktör, Norrbottens-Kuriren

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev