Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Kommunalråden har lösningen på regeringskrisen

SD har inte bara rört om på riksplanet utan också i kommunerna. I drygt hälften av kommunerna har SD hamnat i vågmästarposition. För att hantera situationen styrs nu cirka 100 kommuner av blocköverskridande koalitioner, där S regerar ihop med allianspartier. Kommunalråden vet att vägen till stabilitet är den gyllene medelvägen.

Publicerad: 3 december 2014, 08:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

När krubban är tom biter hästarna varand­ra. Varje gång Stefan Löfven säger att han ”sträcker ut handen” får han arga bakutsparkar mot sig. Annie Lööf, Jan Björklund och de andra borgerliga ledarna lägger öronen bakåt. De uppfattar nog handen mer som en piska.

För en utomstående kan det vara svårt att uppfatta talet om att ”bryta blockpolitiken” och ”samarbetsregering” som annat än pliktskyldig retorik. Förvisso förde Löfven samtal med valets förlorare men det dröjde ju inte länge innan han tackade nej till att styra med Väns­terpartiet och bildade regering med Miljöpartiet.

Men Stefan Löfven gav sedan Jonas Sjöstedt en huvudroll trots att han inte fick sitta i regeringen. Därefter kom besked slag i slag. Vinsterna i välfärden ska bort, Förbifarten hejdas, Bromma läggas ner i förtid, lagen om vårdval göras frivillig och ändrad policy i flera EU-frågor. För att nämna några av de frågor som skapat motstånd och smärtsamma bakslag.

De rödgröna gick inte framåt i valet. Löfven bildade ändå en regering med en tydlig vänsteragenda som utmanade stora delar av den liberala reformpolitik Alliansen drivit i åtta år. Djärvt med tanke på att 57 procent av riksdagen inte är vänster. Ännu djärvare med tanke på att väldigt många socialdemokrater är pragmatiska mittenpolitiker. Vill man förhandla, söka samförstånd, hitta kompromisser – ja, då landar man i mitten. Själv brukar jag uppskatta att den politiska mitten består av 70–75 procent av valmanskåren.

Om ytterligheter som SD, V och MP inte fungerar i mittenpolitikens kompromissande tjänar de mer på att gå i opposition. Och det är nog oppositionsrollen som Sverigedemokraterna tänker exploatera maximalt fram till 2018. SD har dubblat sitt väljarstöd 2006, 2010, 2014 och kalkylerar med att det kanske händer också 2018.

Partiet drivs av unga män som har många år kvar i politiken. Eftersom inget av de övriga partierna tänker ändra sig radikalt i migrationsfrågan garanteras SD en unik position i en fråga som för väljarna blivit alltmer brännande. I en tid av rekordstor flykting- och anhöriginvandring tillåts SD fortsätta att odla rollen som ”Det Enda Oppositionspartiet”.

Ett litet tips kan vara att studera läget i kommunerna, där SD också rört om. I drygt hälften av kommunerna har SD hamnat i vågmästarposition. För att hantera situationen styrs nu cirka 100 kommuner av blocköverskridande koalitioner, vilket är rekord med råge.

I närmare 25 kommuner har S och M valt att regera ihop. Socialdemokraterna trivs annars bäst med centerpartister, och de samverkar i ett 60-tal styren. Tänker man på medborgarmajoritetens bästa finns det ingen anledning för kloka människor att avstå pragmatiska lösningar i mitten.

Eftersom inget av de övriga partierna tänker ändra sig radikalt i migrationsfrågan garanteras SD en unik position i en fråga som för väljarna blivit alltmer brännande.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev