Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Kommer p-gelen för män innebära att kvinnor slutar med p-piller?

Inom fem år kan det finnas preventivmedel för män på marknaden. Men vad kommer att hända när männen får större makt över sin reproduktionsförmåga? Kan kvinnor sluta att använda preventivmedel och lita på att männen inte slarvar? Eller kommer båda parter ta ansvar för, och makten över, sin reproduktion?

Publicerad: 16 mars 2021, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetSubventioner

Preventivmedel för män kan finnas på marknaden inom fem år, tror en forskargrupp på Karolinska institutet. Innebär den nya p-gelen det gamla p-pillrets död? Sannolikt inte.

Ett preventivmedel för män har varit efterlängtat, inte minst bland kvinnor. Att ansvaret för att skydda sig mot oönskad graviditet till stor del legat på kvinnors axlar har ansetts ojämlikt och fel. Snart verkar drömmen bli sann.

På sociala medier delas nyheten med triumferande kommentarer om att det var på tiden, och nu ska männen få se hur himla jobbigt det är med preventivmedel. Ja, här och där reses till och med förhoppningar om att p-gelen ska ge männen biverkningar, som någon slags hämnd eller att preventivmedlet för män borde kommit i en mer besvärlig form eftersom det är så jobbigt för kvinnor att sätta in en spiral och män därför inte borde komma lindrigare undan.

Ja, den största vinstlotten drar trots allt männen, framförallt för att de nu får större makt över sin reproduktionsförmåga. Den man som själv använder preventivmedel behöver inte oroa sig för om kvinnan han haft sex med ska bli gravid, om kondomen verkligen höll eller om partnern verkligen tagit de p-piller hon sagt sig ta.

En man som gör en kvinna gravid, utan att vilja bli pappa har ingen möjlighet att göra abort. Det beslutet ligger helt riktigt hos kvinnan. Att lagstiftningen ser ut så borde vara ett starkt incitament för män att själva kontrollera sin reproduktion.

Det återstår att besvara frågan om kvinnor vill ha det mer som män tidigare haft det. Är kvinnor beredda att börja bekymra sig för om de män de har omslutande sex med verkligen tar sin p-gel, och inte slarvat och råkat glömma en dos? För kvinnor är insatsen för mäns eventuella slarv nämligen hög. Det är kvinnorna som riskerar bli oönskat gravida, om än med möjlighet att avsluta graviditeten.

Och är kvinnor beredda att ge upp de hormonella preventivmetoderna, som har fler andra goda effekter än att skydda mot graviditet? Det finns många som uppskattar att blöda mindre eller inte alls, slippa mensvärk, lindra sin acne och minska risken för cancer i äggstockar och tarm.

Samtidigt finns en skepsis mot hormonella preventivmedel för kvinnor, oftast sund, men ibland gränsande till galenskap där preventivmedel jämförs med kemisk kastrering orkestrerad av en patriarkal konspiration med Big Pharma vid rodret. Frågan är om dessa konspirationsteoretiker kommer anse det bättre att också män utnyttjas och förslavas, eller om de kommer söka förbrödring i kampen.

I värsta fall kan preventivmedel för män ge en allt annat än feministisk effekt. Män skulle kunna ligga runt hejvilt utan kondom, utan rädsla för att nio månader senare bli kallade till socialtjänsten för att skriva under faderskapsintyg, eftersom de använder p-gel, och på köpet riskerar att sprida en massa könssjukdomar. Låter det som en galen tanke? Men ett lössläppt leverne och sedligt förfall var precis vad opinionen varnade för på 1960-talet då p-pillret började användas av kvinnor.

En mer trolig utveckling är trots allt att båda parter i en sexuell relation kommer ta ansvar för, och makten över, sin reproduktion. En förutsättning för det är att preventivmedel för män subventioneras enligt samma villkor som preventivmedel för kvinnor.

Tills dess p-gelen når marknaden gäller samma förutsättningar som tidigare. Ha bara sex när du verkligen vill ha sex. Ha bara sex med någon som verkligen vill ha sex. Om du tycker om omslutande sex, använd preventivmedel – om du inte vill bli förälder.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Ämnen i artikeln:

JämställdhetSubventioner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev