Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Klimakteriet må vara naturligt, men inte härligt

Ingen säger att män egentligen mår bäst av att naturen har sin gång. Ingen man har skyllt sin depression, trötthet eller cancer på potenshöjande läkemedel. Nej, för att hitta sådana resonemang måste vi prata om läkemedel för kvinnor: hormonella preventivmedel och klimakteriebehandling. Där finns en stark rörelse som hävdar det goda i naturens förlopp.

Publicerad: 19 september 2018, 03:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Minst 150 000 svenska män får inte upp den. Potenshöjande läkemedel firar försäljningsrekord i Sverige, rapporterar bland andra Aktuellt.  Samtidigt misstänker Läkemedelsverket att den svarta marknaden är stor. En hård snopp är så viktigt att vi använder skattemedel för att försvara den. Ivern över en hård snopp är så stor att människor är beredda att begå brott för att få sina piller. Men är det då inte naturligt att ibland faktiskt inte få upp den?

Den frågan ställs aldrig. Inte heller hörs idéer av konspirerande natur, som att läkare som skriver ut potenshöjande piller är köpta av Big Pharma, eller att biverkningarna av läkemedlen mörkas. Ingen säger att män egentligen mår bäst av att naturen har sin gång. Ingen man har skyllt sin depression, trötthet eller cancer på potenshöjande läkemedel.

Nej, för att hitta sådana resonemang måste vi prata om läkemedel för kvinnor: hormonella preventivmedel och klimakteriebehandling. Där finns en stark rörelse som hävdar det goda i naturens förlopp. Att mens som dränerar kroppen på järn och gör ont, ibland ger svår smärta, är något härligt och bra. Att östrogen i klimakteriet, som skyddar mot benskörhet och hjärt- och kärlsjukdom skulle vara skadligt. Preventivmedel är förvisso inte i första hand potenshöjande, men oro för att bli gravid eller stora mensblödningar som leder till blodbrist kan ha nog så negativ inverkan på lusten. Och om klimakteriet skulle vara så härligt, varför är klimakteriekärring ens ett ord?

När det kommer till kvinnors sexuella hälsa finns det pengar att tjäna på misstro mot läkemedel. Appen Natural Cycles har varit i blåsväder ända sedan lanseringen eftersom 7 av 100 kvinnor som använder den som preventivmedel blir gravida. Läkemedelsverket har i dagarna gett Natural Cycles i uppdrag att vara tydligare med risken för graviditet. I Storbritannien har företagets annons stoppats eftersom den bedömdes vilseledande.

Företaget bakom appen förknippas med rubriker om miljonregn och godkändes i slutet av sommaren för lansering på den lukrativa amerikanska marknaden. Misstro mot hormonella preventivmedel betyder fler kunder och fler miljonregn för apputvecklare, för de företag som säljer bindor och tamponger och smärtlindring, graviditetstest och stora chokladkakor. Big business alltså, som inte ifrågasätts av de annars konspiratoriskt sinnade.

Ingen har ännu lanserat en snoppapp för hårdare erektion. De långa listorna biverkningar för potenshöjande läkemedel i FASS postas inte på sociala medier, kostanden i skattemedel för att utsättas för dessa biverkningar ignoreras.

Ingen har startat upprop på sociala medier för männens rätt till naturligt mjuk kuk. Inte heller för kvinnans rätt till naturligt mjuk kuk, vilket antagligen vore rimligt eftersom det sedan länge är känt att säkraste vägen till orgasm går genom klitoris, och inte via vagina. Det är möjligt att mäns potenshöjande läkemedel är ett större problem för kvinnors sexliv än vad kvinnornas app-fipplande är. Därom må ni experimentera.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev