Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Klarar S en ledare som brinner för något?

Publicerad: 3 september 2021, 08:06

Stefan Löfven har kritiserats för bristen på politiskt projekt. Men klarar partiet att få en ledare som faktiskt har ett?

Foto: Miriam Klyvare

Magdalena Andersson har allt som krävs för att gå hem hos väljare och gräsrötter. Det blir svårare med partiets kulturkrigare och kommunalråd.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaMagdalena Andersson

– Var det frustrerande när Alliansen vann valet 2006? frågade jag Magdalena Andersson. 

Vi satt på finansdepartementet för knappt ett år sedan. Novembermörker utanför.

Jag tänkte att hon skulle öppna sig om det förflutna. En idiotisk journalistförhoppning, men ändå. Jag önskade att hon skulle prata om tsunamikatastrofen 2004 som blev en metafor för socialdemokratisk långsamhet. Om ideologiska tvivel i Rörelsens maggrop, kanske om tristessen inför miljardbeslut som inte längre fick hjärtat att slå fortare. Jag visste att Magdalena Andersson läser mycket skönlitteratur. Hon måste vara bekant med vemod à la Hjalmar Söderberg, ångest som hos Dostojevskij eller åtminstone ett Klas Östergrenskt vad-fan-hände-med-alltihop?

Finansministern stirrade förbluffat på mig. 

– Det är väl klart att det är frustrerande att förlora ett val. Tycker man inte det ska man nog byta bransch!

Min lilla upplevelse får väl sorteras med andra vittnesmål om Magdalena Andersson som osentimental vinnarskalle. Men under det senaste politiska året tycks det uppstått ett ökat sug för just den attityden. Tiden är kommen för politikern som säger utan prut:

– Det är väl klart att vi inte ska ta emot fler flyktingar än vi kan integrera.

– Det är väl klart att gamla ska kunna leva på sin pension.

– Det är väl klart att folk måste sluta skjuta.

– Det är väl klart att pengarna till skolan ska stanna i skolan.  

Sådana enkla utsagor är det annars mest populister som håller på med. Politiska journalister tänker som revisorer (det är vårt jobb) och driver gärna ned politiker i det ekonomiska detaljträsket där den okunnige går under. Magdalena Andersson, däremot, är mästarinna av nitty gritty. Ingen siffra är för liten för att behärskas. Ändå ligger ett bonnasimpelt ”det är väl klart att…” bekvämt på hennes tunga. 

En annan spänning ligger i det emotionella. I Magdalena Anderssons reptilhjärna bor riksgäldsdirektören Hans Lindblad, inte Dostojevskij. Men där finns också ett bibliotek av arbetarförfattare från Lars Ahlin till Émile Zola. Ett socialdemokratiskt kulturkapital, fritt och eget, nästan lika symboliskt som Löfvens ursprung i Ådalen.

LÄS MER: Tungt S-distrikt nominerar Andersson. 

Men hur ska det gå i verkligheten? Jag bläddrar igenom tjugo sidor intervjuutskrift och undrar hur partiledare Andersson ska klara det eskalerande kulturkriget i partiet, där invandringsförsvararen Daniel Suhonen (S) just har fått in en träff på invandringsvarnaren Payam Moula (S). I november 2020 frågade jag Magdalena Andersson om omsvängningen i migrationspolitiken 2015 borde ha kommit långt tidigare. 

– Det tycker jag är en bra diskussion. Men ... det blir en sådan där kontrafaktisk fråga, hur skulle det ha sett ut om Fredrik Reinfeldt inte hade förhandlat migrationslagstiftningen med Miljöpartiet utan med Socialdemokraterna, hur hade det sett ut då? 

 Ja. Hur hade det sett ut?
– Troligen annorlunda. Hur hade det sett ut om vi hade haft en socialdemokratisk statsminister? Troligen annorlunda. 

Magdalena Andersson kan tvingas hantera en ny svår flyktingkris, samtidigt som S-riksdagsledamöterna är mycket mindre flyktingrestriktiva än hon själv och partiet. Och vad ska alla pragmatiska socialdemokratiska kommunalråd göra när vinst-i-välfärden kommer upp nästa gång?

Jag hann knappt ställa skolfrågan till punkt i november 2020 innan Magdalena Andersson öppnade eld.

– Det finns inget annat land i världen som på det här sättet låter riskkapitalbolag fritt komma in och göra stora vinster. Det är HELT orimligt. Även högerpolitiker från USA eller Storbritannien som har varit här har åkt hem och konstaterat att så här kan man ju inte ha det! 

LÄS MER: Landets S-toppar: ”Dags för en kvinna”. 

Vill du ändra det här?
– Ja! Det måste ske en förändring. Det sorterar barn, det gör att skattepengar som ska gå till barns undervisning i stället går till riskkapitalbolags fickor som dessutom alltför ofta skickar pengarna vidare till skatteparadis. Det är helt orimligt.

Stefan Löfven har kritiserats för bristen på politiskt projekt. Men klarar partiet att få en ledare som faktiskt har ett? 

Fotnot: Reportaget om Magdalena Andersson publicerades i Tidningen Vi:s februarinummer 2021. De två passager från intervjun som redovisas här är dock tidigare opublicerade

Trender

UPP:

Skogsägandet 

Priserna på skogsfastigheter skenar. Inte sedan mitten av 1990-talet har stegringen varit lika snabb och kraftig. I södra Sverige har ökningen varit 16,6 procent och mark med skog betingar nu ett snittpris på 126 000 kronor per hektar, rapporterar mäklarbyrån Ludwig & Co. Köparna är inte bara stora skogsbolag. En växande trend för privatpersoner att söka sig till skog och mark ingår i rekordsiffrorna. 

Kulturarv

Den 10–12 september är kulturarvsdagar i Sverige, vilket innebär hundratals arrangemang runt om i landet. Årets tema är ”Kulturarv för alla”. I det passar informationsförmedling särskilt väl in. Radiostationen Grimeton i Halland kan besökas, den är snart sekelgammal och en av de äldsta i sitt slag i världen. 1925 tog det 17 minuter för ett telegram från stationen att nå New York. 

Värnplikt

89 procent av 18-åringarna tror att det är obligatoriskt att göra värnplikt, visar en undersökning av Plikt- och prövningsverket (tidigare Pliktverket). Det är obligatoriskt, såtillvida att alla ska fylla i mönstringsunderlag, men i praktiken är det bara 16 000 i varje årskull på omkring 100 000 som kallas. Allt fler 18-åringar tycker att värnplikt kan leda till personlig utveckling och nästan alla känner till att den är könsneutral. 

 

NER: 

Taxi 

Coronapandemin slog hårt mot taxinäringen som enligt Svenska taxiförbundet tappade 40 procent av sin omsättning. Många chaufförer lämnade yrket helt och hållet och hundratals taxibilar tog ned skylten. Under den pågående återhämtningen är bristen på både chaufförer och bilar därför akut, särskilt i storstäderna. 

 

 

 

Cecilia Garme

DS inrikespolitiska kommentator

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev