Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Kinberg Batra kan bli statsminister nästa vecka

Anna Kinberg Batra kan bli statsminister redan nästa vecka om hon vill. Men hon vill inte. Varför avstår hon?

Publicerad: 19 september 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaStefan Löfven

En förklaring är att hon faktiskt inte vill regera landet med stöd av SD. Vilket också var skälet till att Reinfeldt försvann med svansen mellan benen. Hade han stannat kvar hade gammelmoderaterna försökt få honom att sitta kvar med SD i ryggen. Vilket han inte ville.

En annan förklaring är att Moderaterna först ska se till att Socialdemokraterna kör ner sig rejält i vänsterträsket, fortsätter skämma ut sig och en gång för alla bevisar att de inte längre förtjänar beteckningen ”statsbärande partiet”.

På det sättet garanteras att de rödgröna åtminstone förlorar valet 2018 om den sargade Alliansen inte klarar av att vinna.

Den senare strategin har förstås den nackdelen att landet under tiden förtvinar.

Branscher lever i ovisshet om framtidens spelregler. Då börjar många resonera att det trots allt vore bättre att bita huvudet av skam och ta över rodret även med risk att SD får ökat inflytande.

Skammen som skulle följa ska vägas mot att en Alliansregering stödd på Sverigedemokraterna kan komma att regera Sverige många mandatperioder framåt. Och slutligen katapultera ut socialdemokraterna till en position i periferin - där de kan sitta och sura med de avmastade kommunisterna och gröna khmererna, älta beskattade parkeringsplatser, vinststopp och gräla om identitetspolitik bäst de gitter.

Detta är också socialdemokraternas skräckperspektiv. Varför de också stundtals talar om behovet av blocköverskridande överenskommelser och kanske så småningom tänker sig att ingå i en mittenregering. En linje som de dock kryddar med ständiga anfall på de borgerliga partierna, inte minst Moderaterna, enligt protokoll 1A från det politiska käbblets standardformuleringar.

Socialdemokrater tycker sig se tecken på hur Alliansen börjar förbereda sig mentalt för en SD-anknytning. Borgerliga talar om att ta in dem i stugvärmen och åtminstone förhandla med dem. Borgerliga påminner om att socialdemokraterna länge regerade med kommunisternas stöd – med undertexten ”så varför skulle inte vi kunna göra på samma sätt fast med ett parti som har bruna rötter?”

Bland socialdemokraterna finns också en teori om att moderaterna testar samarbete med SD genom ”Gävlemodellen”. De föreställer sig att bytet av kommunledning i Gävle åtminstone delvis var orkestrerad av Moderaterna.

Att det socialdemokratiska nästan 100-åriga styre bröts för att bli en testballong på om ett samarbete med SD skulle kunna fungera.

Detta är bara konspirationsteorier utan täckning.

Är det några slutsatser som kan dras av dramat i Gävle är det nog snarare att Socialdemokraterna måste försöka lära sig tänka dynamiskt utanför blockpolitikboxen, trots överårigt maktinnehav.

Och att Allianspartierna har en bit på väg innan de mognat tillräckligt för att axla ett riktigt statsbärarskap.

Vi medborgare bör påminna dem alla om att alternativet till SD-inflytande är en blocköverskridande överenskommelse, i synnerhet om de är rätt överens om politiken.

Stig-Björn Ljunggren

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev