Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Karl Marx antisemitism lever vidare i ny skepnad

Det har brunnit i sommar. Efter debatten om Gaza är det många skogstokiga som sitter med pyrande kolrester i skallen. Jag tänker på alla som inte kan separera ”jude” eller ”palestinier” från staten Israel respektive terrororganisationen Hamas. Mest skrämmande är antisemitismens återkomst.

Publicerad: 14 augusti 2014, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Rasism

När judar i allmänhet skuldbeläggs för staten Israels politik, då spricker ”antirasisten” och blir troll. De antisemitiska inslagen på Stefan Löfvens FB-konto var så pinsamma att partiet tvingades ta bort reaktionerna på hans kommentarer till det hemska Gazakriget.

En mycket välmeriterad socialdemokrat förespråkade nyligen i en debatt på min Facebooksida kollektiv skuldbeläggning som norm:

”… den som anser sig tillhöra en viss grupp har ett särskilt ansvar. Muslimer bör uttala sig mot islamsk terror och våld, judar mot Israels övergrepp, kristna mot allehanda förbrytelser mot det kristna budskapet i religionens namn. Och borgerliga personer skall vara särskilt uppmärksamma på de egnas försyndelser och jag på de minas!”.

Partiledaren Stefan Löfven är klokare. I sitt sommartal sade han det som måste sägas:

”Jag vill uttrycka min avsky mot den antisemitism och det hat som nu riktas mot människor med judisk bakgrund världen över. Ingen enskild individ med judisk identitet är ansvarig för vad en stat, en regering gör, lika lite som en muslim har ansvar för andras agerande i islams namn.”

Inte bara vår tids nazister och islamister har inspirerats av antisemitism. 1844 gav Karl Marx ut skriften Om judefrågan. Marx rasistiska språk har påverkat vänsterns retorik sedan dess. Några citat:
• ”Vad är judendomens profana grundval? Praktiska överväganden, egenintresse. Vad är judens världsliga kult? Schackrandet. Vem är hans världsliga gud? Penningen.”
• ”En samhällsordning som skulle avskaffa förutsättningarna för schackrande, och därmed möjligheten till schackrande, skulle göra juden omöjlig.”
• ”Judarnas gud har sekulariserats och blivit världens gud. Skuldsedeln är den verklige judiske guden.”

Karl Marx satte likatecken mellan judendom och det borgerliga samhället. Samhället behövde frigöras från den ”praktiska judendomen”. Egenintresset, schackrandet och penningen. Stereotyper som är nära slentriankritiken mot marknadsekonomi, finansiärer och liberalism. Byt bara ut ”jude” mot ”kapitalist”.

Rasismen är utsuddad. Men stereotyperna och populismen lever. Jonas Sjöstedt (V) kan ju inte säga välfärdsföretagare utan tillägget ”girig”. Socialdemokrater frossar också i fördomar om företagare i skola, vård och omsorg. All denna kollektivisering – rasistisk, ideologisk eller bara korkad – är ovärdig alla demokrater och måste bekämpas.

En mycket välmeriterad socialdemokrat förespråkade nyligen i en debatt på min Facebooksida kollektiv skuldbeläggning som norm.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Rasism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev