Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Kapten Klännings offer plågas av psykiatrin

Den gamla 1900-talspsykiatrin hävdar att uppmärksamhet är farlig för unga kvinnor i behov av hjälp. Jag känner några som tillfrisknat. Däremot kan man undra över en psykiatri som bemöter berättigad kritik av en kollega med aggressivt kollektivt gruppförsvar.

Publicerad: 7 november 2014, 06:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Psykiatri

En läkare kan i sitt arbete uppträda så att ”hans attityd är oförsvarlig och den respektlöshet han visar sin patient är klandervärd”. Om så är fallet kan läkaren förvänta sig kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Mindre väntat skulle det dock vara om åtta kolleger skrev ett försvar för den som kritiseras enligt citatet här ovan.

Ändå har detta skett. Den som fått kritik av IVO och stöd av åtta kolleger heter Ola Gefvert, en psykiater som blev rikskänd genom Daniel Velascos skakande dokumentär Den fastspända flickan i januari 2013 (finns på sverigesradio.se). Gefvert gjorde en anmälan till Granskningsnämnden för radio och tv, som kommer med ett beslut inom kort.

Att kolleger valt att ta hans parti är obegripligt. ”De kanske inte försvarar hans attityd utan bara hans behandlingsmetoder” föreslog någon för mig. I sjukvården brukar läkarens attityd gå under den högtidliga beteckningen ”bemötande”, en väsentlig del av behandlingen. Gott bemötande är smärtlindrande och läkande, för både kropp och själ.

En gång deltog jag i en offentlig debatt på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Publiken bestod av personal och patienter i psykiatrin och överläkaren David Eberhard hävdade att det är omöjligt att hindra någon som bestämt sig för att ta sitt liv.

Atmosfären blev så upprörd att en annan läkare begärde ordet för att bemöta honom. Sedan dess har jag undrat hur det kan vara tillåtet att vara psykiater med den grundinställningen. Eberhard är, föga förvånande, en av dem som nu sluter upp till Gefverts försvar.

Den maktfullkomlighet som Nora i Den fastspända flickan dokumenterade hos sin läkare vill ingen visa upp för allmänheten. Inte heller det hisnande kvinnoförakt mot både patient och psykoterapeuter som kom fram när hon vädjade om samtal med en kvinnlig terapeut: om Nora ”sköter sig” utlovar doktorn i hånfull ton att han ska ”köpa en kvinna”.

Enligt doktorn borde samtal med en manlig mentalskötare räcka. Då var Nora alltså offer för en av Sveriges värsta våldtäktsmän, Kapten Klänning Göran Lindberg, polischefen som höll jämställdhetstal om dagarna och utförde brutala våldtäkter om nätterna.

De psykiatrer som nu bildat stödtrupp till Gefvert skriver i sin inlaga: ”Att skjuta på insatsen ’kvinnlig terapeut’ förefaller väl motiverat.” Motiverat av vad? Att inte göra det som patienten själv föreslår har länge varit en ledstjärna i psykiatrins behandling av svårt sjuka unga kvinnor. På andra områden försöker vården förbättra resultaten genom ökad följsamhet mot patienterna.

I Dagens Medicin presenterades nyligen ett nytt behandlings­program för självskadepatienter. Inget landsting har ännu anmält intresse för att öppna någon av de tre specialistavdelningar som Sveriges Kommuner och Landsting tror behövs. Det handlar om en svårbehandlad och snabbt växande patientgrupp.

Den gamla 1900-talspsykiatrin hävdar att uppmärksamhet är farlig för dessa unga kvinnor. Jag känner några som tillfrisknat. Ibland ser det tvärtom ut som om uppmärksamhet hjälper. Att bli tagen på allvar kan vara läkande. Däremot kan man undra över en psykiatri som bemöter berättigad kritik med aggressivt kollektivt gruppförsvar.

Enligt doktorn borde samtal med en manlig mentalskötare räcka. Då var Nora alltså offer för en av Sveriges värsta våldtäktsmän, Kapten Klänning Göran Lindberg, polischefen som höll jämställdhetstal om dagarna och utförde brutala våldtäkter om nätterna.

Åsa Moberg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Psykiatri

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev