Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Kanske borde alla hemtjänstbrukare få tolk?

Att gamla och sjuka idag kan höra hemtjänsten komma i dörren och inte säkert veta om det blir vård eller vanvård, begriplig personal eller språkförbistringar, det är ett förfall som inte anstår ett modernt välfärdsland.

Publicerad: 2 oktober 2019, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HemtjänstKvalitetÄldrevård

”Hemtjänsten tejpade fast blöjan på min kropp”. Så lyder rubriken över en nyhet hos SVT Väst. Det handlar om 67-årige Börje, vars hemtjänstpersonal inte behärskade sina arbetsuppgifter och som bland annat inte klarade att stänga en kateter och inte hade kunskap nog att ge Börje hans spruta med blodförtunnande medicin.

Börjes upplevelser delas uppenbarligen av fler. Hemtjänsten i Västra Götaland ligger i botten i Socialstyrelsens brukarenkät. Men, de här systemfelen är inte isolerade till Västsverige, om någon nu trodde det. Och med besparingskrav som haglar i kommunerna är risken överhängande att vi kommer se mer av samma.

”Jag har fått extrajobb i hemtjänsten”, meddelade mig en bekant nyligen. Ahmed är en asylinvandrad man från Irak, som även har ett annat jobb men vill dryga ut lönen.

”Så bra”, svarar jag och tänker att han säkert kommer att sköta hemtjänstjobbet utmärkt.

Det går en tid. Jag frågar hur det går med hemtjänstuppdraget, hur var introduktionskursen och har han börjat jobba än?

”Det går bra. Men jag har inte fått mer än en kort introduktion, ingen kurs. Jag har bara fått nycklar till en bil att köra runt till de olika brukarna i, och en lista med deras namn och adresser. Inget annat. Men det gick bra, fast jag visste ju inte riktigt vad det var jag skulle hjälpa dem med…”

Några dagar senare har han jobbat ett kvällspass till, denna gång tillsammans med en mer erfaren kollega. Tur var det eftersom en av brukarna som besöktes denna kväll fick en stroke. Ahmed har ingen utbildning i hur man avgör att en människa har fått en stroke, än mindre vet han vad man i så fall ska göra. Det lärde han sig nu. Hade han inte gått tillsammans med en kollega den kvällen hade brukaren mycket väl kunnat dö.

Samma kväll möter Ahmed arbetsuppgiften medicinutdelning, då en äldre man behöver ges en insulinspruta. Liksom personalen i fallet Börje tvingas Ahmed bli symbol för hemtjänstens otrygghet: han stod som ett frågetecken med en isklump i magen. Hur skulle han ha klarat detta om han varit ensam denna kväll?

Efter att ha ”överlevt” även detta pass var det dags för ett tredje. Denna gång i sällskap med en annan erfaren kollega som genuint förvånat utbrast: ”Va? Talar du svenska?”

Kollegan berättade att han ofta får arbeta sida vid sida med invandrade män som både gått vårdprogrammet och fått godkänt, utan att kunna tala tillräcklig svenska för att kommunicera med brukarna och utan att ha tillräckliga läs- och skrivkunskaper för att ta till sig instruktioner och läsa recept etc. Frågan om språkförbistringar har ju diskuterats förut. Senast bara för någon vecka sedan larmade 2000 arbetsplatsombud inom Kommunal om katastrofal bemanning under den gångna sommaren, men ännu lyser åtgärderna och de höjda kvalitetskraven med sin frånvaro.

Gamla och sjuka människor vågar inte säga ifrån, de är försvarslösa på alla sätt. När de hör en nyckel vridas om och dörren till vad som ska vara deras trygga plats på jorden, deras hem, öppnas har de inget att sätta emot. De har ingen aning om vem som kommer in och vad som kommer att hända. Blir det bra vård idag? Eller vanvård? En sådan otrygghet och oro är självklart oerhört stressande.

I hemtjänsten arbetar förstås också en hel mängd fantastiska, varma och vårdande proffs. Människor som trots tuffa arbetsvillkor gör allt för ”sina” brukare. För både brukarna och de anställda är det avgörande att förfallet i hemtjänsten stoppas. Det anstår inte ett modernt välfärdsland att behandla sina gamla så här illa.

Invandrare har på många områden rätt till skattebekostad tolk till och från sitt språk. Man frågar sig bistert om inte den rätten borde tillkomma också gamla, sjuka svenskar som i hela sitt liv betalat skatt.

Merit Wager, fri skribent och debattör, under 14 år ombud för asylsökande

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev