Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Känn ingen sorg om folk lämnar Göteborg

Finns det något som Annelie Hulthén (S) i Göteborg kan lära av USA? Ja, troligen. Ingenting tycks lika effektivt mot medfödd fattigdom som att få flytta till en bättre miljö, visar forskning från Harvard. Och ju förr, desto bättre. Familjer som förtvivlar över förfallet i Biskopsgården bör få hjälp att dra.

Publicerad: 4 juni 2015, 05:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SegregationSocialdemokraternaBarnfattigdomExtremismFörorterGöteborgGängkriminalitet

I april besökte jag Washington DC. Samtidigt pågick raskravaller i grannstaden Baltimore. Ännu en gång avtäcktes klyftorna i USA. En ung svart man, Freddie Grey, hade avlidit i en polistransport. Tv visade dramatiska inslag från morgon till kväll.

Bilar och slitna hus i stadsdelarna Sandtown-Winchester brann. Minnet av kravallerna efter mordet på Marthin Luther King 1968 väcktes till liv. Den som ännu inte varit där kan ta en virtuell och riskfri snabbtitt på down town Baltimore via Google Maps och glida runt med funktionen ”Street View”.

Baltimore i delstaten Maryland är lite större än Göteborg. 60 procent av invånarna är svarta. Var fjärde invånare räknas som fattig. Samtidigt är Maryland ett av USA:s mest välmående områden. 60 procent är vita och medelinkomsten i hela delstaten ligger 80 procent högre än i Baltimore.

Somliga menar att kravallerna i Baltimore bara var ett exempel på rasismen i USA. Givetvis finns det ett historiskt arv. Men under årtionden har Baltimore styrts av svarta politiker, kommuntjänstemän och polischefer. De sex poliser som anklagats för Freddie Greys död är av skilda kulörer. Att dra upp det gamla raskortet är för enkelt.

Baltimore kan beskrivas som ett gigantiskt utanförskapsområde i Maryland. Enorma insatser har gjorts för att lyfta stadsdelarna Sandtown-Winchester. I mitten av 1990-talet satsades en miljard kronor på bostadssubventioner, husbyggen, skola och hälsa.

Ingenstans i USA avsätts så mycket pengar per elev som i Baltimore. Misären är kvar. Enkla industri- och hamnjobb försvann, inga nya tillkom. Den enda fungerande marknaden i Sandtown-Winchester som överlevt de två senaste årtiondena är knarkhandeln.

Åtskilliga fartyg har gått mellan Baltimore och vår egen industri- och hamnstad Göteborg. Där pressas kommunen av gängkriminalitet, mord, narkotikahandel, dåliga skolresultat, sociala kostnader, barnfattigdom, bostadssegregation, etniska konflikter och islamistisk radikalisering.

Finns det något som Annelie Hulthén (S) i Göteborg kan lära av USA?

Troligen. En ny långtidsstudie från Harvard (Chetty & Hendren) av miljontals fattiga visar att inget, inte ens dåliga föräldrar, tycks vara så skadligt för barns chanser som att växa upp i dåliga stadsdelar, gå i dåliga skolor och präglas av andra unga som lever i samma dåliga miljö. Ingenting tycks heller lika effektivt mot medfödd fattigdom som att få flytta till en bättre miljö.

Och ju förr, desto bättre. Familjer som förtvivlar över förfallet i Biskopsgården bör få hjälp att dra. I stället för att på olika sätt begränsa familjernas sociala mobilitet bör, enligt forskningen, samhället aktivt subventionera dem som vill flytta sina barn till en sundare uppväxtmiljö.

Familjer som förtvivlar över förfallet i Biskopsgården bör få hjälp att dra. I stället för att på olika sätt begränsa familjernas sociala mobilitet bör, enligt forskningen, samhället aktivt subventionera dem som vill flytta sina barn till en sundare uppväxtmiljö.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev