Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Juholt var först med Corbyns politik

I sitt försök att återupprätta socialdemokratin som egen kraft gjorde Håkan Juholt ett pionjärarbete. Den där typen av radikal socialdemokratisk politik som nu nästan vann valet i Storbritannien var han först med.

Publicerad: 16 juni 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaPolitik

Ett par dagar efter det brittiska valet där Labour ”trots” sitt progressivt socialdemokratiska program och sin vänsterradikale partiledare Jeremy Corbyn nästan nådde ifatt konservativa Tories till synes övermäktiga övertag så ringer min telefon. Det är en journalist på ett av Europas ledande nyhetsmagasin som håller på med ett knäck om den nya socialdemokrati som blivit synlig och väckt så många förbluffade experters förvåning.

Hur kan en socialdemokrati som talar till majoritetens ekonomiska intressen istället för fåtalets ha framgång, frågar sig dessa ”experter” som veckorna innan valet talade om att det bara fanns ett val i det brittiska valet – Tories.

Journalisten ringde för att tala om Håkan Juholt.

Grejen är att Håkan Juholt var först med den där typen av radikal socialdemokratisk politik som nu nästan vann valet i Storbritannien.

När Juholt valdes till partiledare i mars 2011 gjorde han det med ett installationstal som återigen satte socialdemokratiska kärnvärderingar i centrum för debatten. Skolan skulle bli fri från vinstmotiv, pensionssystemet skulle återupprättas även om det innebar konflikt med de borgerliga partierna. Han talade om andra värden än ekonomiska och lyfte upp kulturpolitiken.

Juholt lyfte också fram behovet av att ny- och omreglera privatiserade och marknadsutsatta monopol som el och järnväg. Dagarna efter kongressen stoppade han den tidigare S-ledningens deal med Reinfeldt-regeringen om att skicka svenska flyg att bomba mål i Libyen.

Den politiska omläggningen som också innebar en inriktning mot sociala investeringar och en omlagd och aktiverad finanspolitik var mycket lyckosam. Trots det starka motstånd som fanns i kretsar i partiet så lyckades Juholt lyfta partiet i opinionsmätningarna. S vann omvalen med starkare resultat i Örebro och Västra Götalandsregionen efter att S under Juholt styrt upp valrörelserna och lagt mycket prestige på dem.

Dagarna innan felaktiga uppgifter om Juholts hyresbidrag läckte till media var S i en opinionsmätning uppe på 36, 37 procent i stigande kurva. Detta trots interna bråk och socialdemokratiskt självskadebeteende i riksdagsgruppen.

En vecka senare var S nere på 26 procent.

Sedan följde tre månader av knivhugg i ryggen där ett gäng socialdemokrater med lobbyist- och PR-koppling till näringslivet, finans- och storindustrin rattade avsättningen. Likheterna med det inbördeskrig Jeremy Corbyn utkämpat är slående.

I höst blir Juholt ambassadör på Island. Det är han värd, men jag hoppas han återkommer till svensk politik. I sitt försök att återupprätta socialdemokratin som egen kraft gjorde han ett pionjärarbete.

Krafterna som försvarade status quo vann, den gången. Men Corbyn visar att historien kunde ha tagit en annan riktning.

Genom att kräva ett starkt och öppet politiskt mandat och bygga en rörelse som inte kan kapas uppifrån kan socialdemokratin vitaliseras underifrån.

Som Paul Mason skriver i The Guardian: ”Förra sommaren, under det andra partiledarvalet, blev det klart att maktelitens främre löpgrav går mitt genom Labour. Partihögern, utbildad under det kalla kriget för sådana skyttegravskrig, kämpade bittert för att behålla kontrollen och hävdade att de aldrig skulle tillåta att partiet styrdes av den radikala vänsterns ledarskap och program.”

Det intressanta nu är inte att älta Juholts öde, utan att minnas att en socialdemokratisk politik som tar avstamp i de mångas behov istället för fåtalets, kan vinna. Men det kräver en rörelse för att lyckas.

Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys och författare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaPolitik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev