Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jobbig sits för EU när USA svänger om vaccinpatent

Publicerad: 18 maj 2021, 07:38

USA vinner pr-poäng globalt – men vet att slopat patentkrav på covidvacciner aldrig kommer att gå igenom, skriver Sigrid Melchior.

Foto: Fredrik Haglund

USA:s president Joe Biden triggade häromveckan en världsomspännande debatt om slopade patent på covidvacciner. EU säger sig vara villigt att diskutera saken, men hoppas att förslaget ska försvinna.


Ämnen i artikeln:

Vaccineringen mot coronavirusetJämlik vårdEU

USA står nu bakom kraven på att tillfälligt häva läkemedelsbolagens patent på covidvacciner, så att fattiga länder kan importera eller tillverka generiskt vaccin. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen svarade genast att EU är redo att diskutera frågan. 

Men EU:s reaktion skaver, av flera anledningar. För det första är det inte USA som initierat förslaget utan Indien och Sydafrika, och det redan i oktober i fjol.

Under sju månaders brinnande pandemi har både USA och EU ignorerat detta krav, på möte efter möte i Världshandelsorganisationen (WTO). I dag har gruppen förespråkare vuxit till att täcka i princip alla länder i Afrika och stora delar av Asien och Sydamerika.

Men det är alltså först när USA byter sida som européerna vaknar. I veckan ska frågan debatteras i Europaparlamentet, och under nästa plenarsession i juni ska ledamöterna rösta om en resolution.

Att USA sällar sig till förespråkarna för slopade patent sätter EU i en obekväm sits. Man vill helst inte ensamt blockera en reform som av många ses som nödvändig. Det är därför inte konstigt att von der Leyen säger sig vara öppen för diskussioner.

Men den öppenheten är spelad. För EU – det vill säga EU-ländernas regeringar – har inte ändrat uppfattning. Däremot undviker de så långt det går att prata öppet om frågan. 

Inom WTO agerar EU-länderna som ett enda block, med EU-kommissionen som dess företrädare. Bakom EU-kommissionen, i kulisserna, står den svenska regeringen och den tyska, franska, rumänska – ja, samtliga 27 EU-länders regeringar. Det är de som välsignar EU:s hållning, inför varje WTO-möte. Precis som inför de internationella klimatförhandlingarna eller brexitförhandlingarna. EU-kommissionen agerar aldrig på eget bevåg. 

I protokollen från de här inför-mötena i januari och februari framgår att samtliga 27 regeringar sluter upp bakom den gemensamma linjen: att blockera förslaget om att lyfta vaccinpatenten i WTO.

Det framgår även av protokollen att flera regeringar, däribland den svenska, tycker att det här är en svår hållning att förklara offentligt. Hittills har de också sluppit. Det är symptomatiskt för hur EU fungerar: de 27 regeringarna, EU:s maktkärna, gör sig gärna osynliga i svåra frågor. 

LÄS MER: Astra Zeneca utmanar redan sköra relationer.  

EU-regeringarnas ståndpunkt i patentfrågan kan sammanfattas så här: Indien och Sydafrika har hittills inte kommit med några trovärdiga belägg för att patenten utgör hämskon för en större global vaccinproduktion. Snarare, anser EU, är problemen bristande produktionskapacitet och att vaccinproducerande länder har infört exportrestriktioner.

Dessutom tillåter WTO-reglerna redan tvångslicenser i akuta fall, som ju en pandemi är. För knappt 20 år sedan införde till exempel en handfull afrikanska länder tvångslicens på aidsmedicin för att deras läkemedelsbolag skulle kunna tillverka generika och fler människor ha råd att köpa medicinen.

Därför anser många i EU att USA:s omvändning i patentfrågan är tom symbolik – även om man inte säger det offentligt.

EU-länderna anser dessutom att om privata läkemedelsbolag tvingas ge upp sina patenträttigheter – om än tillfälligt – så minskar det viljan att satsa pengar för att utveckla nya vacciner, i nästa pandemi. Alltså: släng inte ut barnet (ett fungerande forsknings- och patentsystem) med badvattnet (flaskhalsarna för en global vaccinproduktion).

Den andra sidan anser i stället att det just är patenten som är den främsta flaskhalsen. Och att Europa och USA sätter hälarna i marken för att skydda sina stora läkemedelsindustrier. 

Så varför har då USA plötsligt svängt i frågan? En cyniker skulle misstänka att USA inte alls har svängt utan kallt räknar med att förslaget inte kan passera i WTO, där besluten tas med konsensus. USA vinner däremot pr-poäng globalt.

Under pandemin har de vaccinfabriker som finns i EU exporterat ungefär lika många vaccindoser till utlandet som man använt inom EU. Medan de USA-producerade doserna har stannat i USA, eftersom läkemedelsbolagen där inte har tillåtits exportera. I dag är andelen fullvaccinerade amerikaner ungefär lika stor som den andel som fått en första dos i EU. 

Därför anser många i EU att USA:s omvändning i patentfrågan är tom symbolik – även om man inte säger det offentligt.

 

TRENDER

UPPÅT 

EU:s framtidskonferens 

Konferensen om EU:s framtid lanserades officiellt på Europadagen, den 9 maj. På en digital plattform ska medborgarnas idéer samlas. Sveriges regering vill inte att diskussionerna mynnar ut i förändringar av EU:s fördrag.

 

Sociala frågor 

Fler i jobb, fler i utbildning och fattigdomsbekämpning. Det är de tre mål som EU:s stats- och regeringschefer enades om på det sociala EU-toppmötet i Porto. För fem år sedan hölls det första sociala toppmötet i Göteborg, EU-ledarna enades om 20 principer i den europeiska sociala pelaren.

 

Skottland i EU?

Frågan om Skottlands självständighet från Storbritannien, och eventuellt en återförening med EU, är återigen på tapeten. Häromveckan vann det skotska nationalistpartiet (SNP) en klar seger i det regionala valet, och partier som vill ha en ny folkomröstning om självständighet har nu klar majoritet i det skotska parlamentet. 

 

NEDÅT

 

EU i utrikesfrågor 

Som enda land blockerade nyligen Ungern ett gemensamt EU-uttalande som kritiserar Kinas valrättsreformer i Hongkong. Kina har betydande investeringar i Ungern. I utrikesfrågor har varje EU-land vetorätt, något som bland andra EU-kommissionen vill slopa.  

 

Död på Medelhavet

I takt med att vädret blir mildare ökar återigen antalet människor som försöker ta sig över Medelhavet, från Nordafrika till södra Europa. Under en enda dag i förra veckan anlände över 2 000 flyktingar och migranter till den italienska ön Lampedusa. Men många misslyckas och drunknar. 

 

Sigrid Melchior

DS EU-kommentator

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev