Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jämtins efterträdare måste ge S-medlemskap mening

Folkrörelseparti eller kampanjparti? Den nya partisekreteraren för Socialdemokraterna efter Carin Jämtin måste balansera mellan dessa vägval och hitta nya metoder att engagera fler. \ \

Publicerad: 16 augusti 2016, 12:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

StudieförbundSocialdemokraternaFörtroendevaldaCivilsamhället

Carin Jämtin meddelade på tisdagen att hon avgår som partisekreterare för Socialdemokraterna*. En post som alltid haft väldigt högt värde i ”partiet” blir därmed ledig.

När hon avgick betonade Jämtin sitt arbete med att göra partiet starkt som folkrörelse. En satsning på studier, yngre förtroendevalda och en modernare partiorganisation. Den prioriteringen förklarar delvis skillnaden mellan Socialdemokraterna och flera av de andra partierna i Sverige. Socialdemokratin vill fortfarande vara en folkrörelse. Men har under åren famlat blint efter en väg som kan leda dem i den riktningen.

En gång i tiden var flera av partierna stora rörelser med egna utbildningssystem, karriärvägar, sociala nätverk och möteslokaler överallt. På 30-talet ”dansade” tusentals människor in i arbetarrörelsen genom Folkets Park.

I min hemkommun Flen hade partiet tidigare 3 000 medlemmar. Numera är det omkring 150.

Partierna är för det mesta fortfarande en karriärväg, och ett sätt att påverka politiken. Men inte för lika många. Och påfallande ofta för de som har en mamma eller pappa som också jobbat inom politiken.

Den här utvecklingen har i sin tur gjort att partierna inte längre är den självklara kanalen mellan folket och politiken. Civilsamhället är bredare och mer svårfångat, även om alla undersökningar visar att människor i dag är lika engagerade som förr.

I ett par decennier har partierna våndats i det vakuum som uppstått.

De har valt lite olika vägar.

Ofta har de blivit mer renodlade kampanjpartier. De har fått människor på fötter i valrörelserna, men inte däremellan. Sedan har de sett som sin huvuduppgift att fylla platserna i de folkvalda församlingarna. Det har gjort partierna mer toppstyrda. Effektiva kampanjer kräver nämligen professionalitet och en samlad strategi. Medlemmarna riskerar att reduceras till mötesarrangörer och utdelare av broschyrer.

Andra har helt enkelt struntat i utvecklingen och försökt förbli folkrörelsepartier på det gamla viset. De har inte lyckats särskilt bra. Långsamma möten, med stel dagordning, långa rapportpunkter och kaffe med dopp verkar inte tilltala den moderna människan.

Den nya partisekreteraren för Socialdemokraterna måste balansera mellan dessa vägval, och hitta nya metoder att engagera fler.

Ett modernt parti måste vara bra på kampanjer, och kunna ställa hela organisationen på fötter i en valrörelse. Men ett modernt parti som vill förbli en folkrörelse måste också hitta metoder att göra det politiska medlemskapet mer meningsfullt.

Människor behöver ett skäl för att engagera sig. De vill se att de gör nytta. De flesta kan tänka sig att engagera sig under en tid, men inte binda upp sig för flera år. Ändå tar det fortfarande ofta två-tre mandatperioder innan en person som går med i ett parti får något verkligt inflytande.

Många vill säkert lära sig mer om politik och gå på seminarier. Men den som tror att ett parti på basplanet kan vara en ren diskussionsklubb utan makt tar miste på den moderna människans drivkrafter.

Carin Jämtin påbörjade ett arbete i rätt riktning. Nu återstår att se om hennes efterträdare kan driva det vidare.

*Fotnot: Efter att denna krönika ursprungligen publicerades utsågs Lena Baastad, tidigare kommunalråd i Örebro, till ny partisekreterare.

Långsamma möten, med stel dagordning, långa rapportpunkter och kaffe med dopp verkar inte tilltala den moderna människan.

Jesper Bengtsson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev