Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: ”Jag har aldrig förlåtit Kate Winslet”

I filmen Titanic låter Kate Winslets karaktär sin kärlek, spelad av Leonardo di Caprio, drunkna – trots att det finns plats även för honom på den där dörren. Så agerar vi just nu, som om dörren var för liten för att rädda de flyktingar som dagligen sjunker till botten i Medelhavet. Samtidigt som vi gör allt vi kan för att skydda våra egna från att drunkna.

Publicerad: 6 juli 2018, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Asylsökande

Jag rotar på vinden efter urvuxna flytvästar. Bättre att de sitter på något annat barn som ska ut och njuta av sjö eller hav. Drunkningar är otäcka och engagerar. Flera gånger under vårens tropiska värme har räddningsinsatser hindrats av nyfikna på badplatser som bland annat tagit bilder med sina telefoner. Detta har med rätta gett upphov till storm i sociala medier. Själv har jag aldrig förlåtit Kate Winslet för att hon lät Leonardo Di Caprio sjunka till botten i filmen Titanic. Dörren hon flöt på hade plats för dem båda – det har till och med prövats i tv-serien Mythbusters.

Den drunknade pojken Aylan Kurdi och särskilt bilden på hans livlösa kropp på stranden blev startskottet till den stora solidaritetsrörelsen med Syriens folk, som i Sverige kulminerade med gala i Globen hösten 2015. En rörelse som Stefan Löfven därefter gjorde allt för att krossa med sitt “andrum” som innebar en restriktiv flyktingpolitik, i några aspekter den mest restriktiva i hela EU, och som fortfarande råder.

Ingenting tog slut med Aylan Kurdi, mer än Socialdemokraternas flyktingpolitik. FNs flyktingråd UNHCR uppger att 3 139 flyktingar drunknade på Medelhavet 2017, men mörkertalet kan vara stort och varje dag rapporteras nya dödsfall. Inga ansatser till säkra flyktvägar har tagits. I Italien uppmanar nu hjälporganisationer människor att bära röda tröjor, liksom den Aylan drunknade i, för att synliggöra den pågående katastrofen. Särskilt akut blev situationen på Medelhavet härom veckan när räddningsskeppet Aquarius med 600 flyktingar ombord vägrades lägga till i Italien, och fick styra kursen till Spanien i stället.

I Sverige drunknade 92 personer 2017, varav fem var barn. De flesta drunkningar blir stora rubriker. Med anledning av räddningstjänstens problem vid vårens drunkningstillbuden föreslår Ambulansförbundet ett förbud mot att fotografera olycksplatser.

I Bryssel beslutade sig EU precis för att stödja Italiens beslut att vägra Aquarius gå i hamn. Dessutom menar EU att det kan vara brottsligt av hjälporganisationer att plocka upp människor i sjönöd på Medelhavet, eftersom det kan röra sig om smugglare och inte flyktingar. Organisationer som Amnesty och Läkare Utan Gränser har uttalat starka protester, än så länge utan att få gehör.

Snart värmer mina barns små orange räddningsvästar andra kroppar bland kobbar och skär, vuxnas snaps och Kalle Schevens vals. Andra ungar spolas upp på stränder, som snäckor eller gamla plastflaskor. Kate Winslet spelade åtminstone en fiktiv karaktär. Det här är på riktigt och det är du och jag som sitter på dörren som vi menar är för liten, med vårt statligt sanktionerade andrum, med sill och potäter och fotboll på storbild medan andra sjunker till botten utan att deras namn eller nationalitet säkert finns sparat för eftervärlden ens som streck i statistiken.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Ämnen i artikeln:

Asylsökande

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev