Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Mats Reimer: IQ-forskare utmålad som våldsbejakande extremist

Här i Göteborg har vi haft många IS-jihadister, vi har haft nazistiska bombdåd och möjligen en avvärjd knivattack mot Lars Vilks. Sett i ljuset av dessa verkliga problem låter inte en gråhårig professor emerita som ett hot mot något annat än känsliga själars sinnesfrid.

Publicerad: 1 juni 2020, 03:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ForskningGöteborgExtremism

I sin nya bok Smart: Vad vetenskapen säger om intelligens tar Dagens Nyheters vetenskapsredaktör Maria Gunther upp forskningsfakta om detta påfallande känsliga ämne. Hon berättar i ett parti av boken kort om några olika forskare som fått problem med sina karriärer när deras forskningsresultat krockat med det av tidsandan önskvärda. Ett av Gunthers exempel har koppling till min hemstad, och jag kan ge er lite fler detaljer.

International Association for Educational and Vocational Guidance, IAEVG, hade hösten 2018 sin årliga världskongress i Göteborg, med stöd från kommunen. Få utanför skrået hade uppmärksammat sammankomsten om inte den inbjudna huvudtalaren, professor emerita Linda Gottfredson från Delaware, pinsamt nog avbokats efter anklagelser om rasism och kopplingar till högerextremism.

Skolans studie- och yrkesvägledare, och andra som jobbar med att lotsa klienter till lämplig utbildning och jobb, är välkomna som medlemmar i Sveriges Vägledarförening. Den är en del av den internationella föreningen IAEVG, och svenskarna stod som värdar för kongressen "A Need for Change" som gick av stapeln 2018.

Professor Gottfredson, en psykolog som doktorerat i sociologi, är inom vägledning välkänd för sin teori om Circumscription and Compromise där hon beskriver hur vi redan från förskoleålder successivt, och förmodligen omedvetet, väljer bort olika karriärvägar för att sedan i ungdomen, bland kvarvarande alternativ, finna en kompromiss mellan ens önskningar, förmågor och möjligheter. Detta var orsaken till att hon inviterats som huvudtalare.

På senare år har Linda Gottfredson forskat och skrivit om hur individens intelligens påverkar inte bara skolprestationer, utan även yrkesval, ekonomi och hälsotillstånd. På sistone har hon bland annat jobbat med hur man bäst stöttar personer med diabetes att sköta sin behandling trots kognitiva svårigheter.

Att IQ-forskningen kommit att uppfattas som mer suspekt av liberaler än konservativa har gjort frågan politisk. Som vanligt glömmer många debattörer att medelvärdet för gruppen inte säger något om en enskild individ, och att beskriva hur verkligheten ser ut bör inte ses som ett recept på hur det borde vara framgent. Om personer med svagare kognitiva förmågor får sämre hälsa gäller det att analysera mekanismerna för att finna insatser som hjälper. Att beskriva en (eventuellt medfödd) orättvisa betyder inte att vi bara ska två våra händer och låta samhället/Gud/Darwin/naturen ha sin gång.

Hur som helst var Gottfredsons vetenskapliga publikationer om IQ skälet till att det inkom flera protestbrev till IAEVG som helt felaktigt påstod att professorn skulle ha täta band till den högerextrema miljön i USA. En del av dessa protestbrev kom från andra akademiker, bland annat vid Östra Finlands universitet.

Häpnadsväckande nog valde då de svenska arrangörerna av konferensen att låta Göteborgs Stads samordnare för våldsbejakande extremism undersöka om Linda Gottfredson utgjorde ett hot. En av de amerikaner som stöttade Gottfredson var den kände psykologen Steven Pinker. (Jag vill verkligen rekommendera hans bok Ett oskrivet blad.) I Sverige tog stiftelsen Academic Rights Watch upp fallet som ett varnande exempel på hur det tycks bli lägre i tak i kunskapens hus. Och en av Gottfredsons tidigare doktorander Rosalind Arden skrev en artikel i Quilette.

Det är lite ironiskt att de kongressarrangörer som lyfte frågan om våldsbejakande extremism till Göteborgs kommun nog gjorde det i ett försök att rädda kvar Linda Gottfredson som huvudtalare. De argumenterade förgäves gentemot sin styrelse att hon efter en kommunal utredning (som det inte finns någon bevarad dokumentation av) blivit friad från anklagelser om koppling till politiskt våld.

Enligt IAEVG ska kommunen i sin tur ha tagit kontakt med polismyndigheten, men det har jag haft svårt att få bekräftat. Här i Göteborg har vi haft många IS-jihadister, vi har haft nazistiska bombdåd och möjligen en avvärjd knivattack mot Lars Vilks. Sett i ljuset av dessa verkliga problem låter inte en gråhårig professor emerita som ett hot mot något annat än känsliga själars sinnesfrid. Men IQ lär fortsätta att väcka debatt, läs gärna Maria Gunthers bok och bilda er en egen uppfattning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Krönikör och barnläkare från Göteborg

Ämnen i artikeln:

ForskningGöteborgExtremism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev