Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Investerar regeringen i röstfiske?

Jag får en känsla att den borgerliga regeringen prioriterar investeringar där man har sina väljare – inte där det behövs för att skapa tillväxt. Varför skulle annars snedprioriteringarna vara så tydliga?

Publicerad: 17 juni 2014, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Tillväxt

Nyligen presenterades en rapport om Mineralriket (om norra Sverige som är rikt på mineraler) där potentialen för gruvnäringen blev väldigt tydlig. Att bedriva gruva i dag är ett högteknologiskt och tjänsteintensivt arbete. Sveriges export från gruvnäringen är viktig dels för att den ger direkta intäkter till Sverige, dels för att den ger många jobb i gruvorna och i olika branscher som är leverantörer till gruvnäringen och dels för att den genererar skatteintäkter som kommer många i samhället till del. Rapporten visar att hela 60 000 norrbottningar får sin försörjning via gruvnäringen bland annat i form av skatteintäkter som ger skola, äldreomsorg, sjukvård till medborgare i olika åldrar med mera.

Vad kan mineralerna betyda för Sveriges framtid? Enligt branschorganisationen SveMin har gruvnäringen möjlighet att trefaldiga sin produktion till 2025. Sverige kan växa som gruvnation och bidra till att öka Europas självförsörjningsgrad av mineraler och metaller. I den svenska berggrunden finns stora mineralreserver. Produktionen och sysselsättningen kan flerdubblas och det ger effekter i forskning och tjänsteekonomin som är betydande. Det förutsätter att vi har en tillväxtplan för detta som kan hantera tillståndsprövningar och samhällsinvesteringar.

Vi kan alltså se framför oss att gruvnäringen kan växa. Men om detta ska funka måste alla länkar i kedjan vara intakta. I det ingår bland annat att infrastrukturen måste vara modern och hantera stora godsflöden hela vägen ner till kontinenten. Om vi nu vet att mycket av tillväxten i Sverige drivs av basindustrin i norr borde betydande investeringar göras där. Döm om min förvåning när jag läser Unionens rapport om den nationella transportplanen för perioden 2014-2025, Endast 0,15 procent eller 784 miljoner av 522 miljarder kommer Norrbotten och näringslivet till del. I ett län som täcker 25 procent av Sveriges yta med den högsta regionala tillväxten efter Stockholm.

För tillväxten i Sverige är detta en mycket märklig prioritering. Regering och riksdag måste ta ett omtag och styra investeringarna dit de ger bra avkastning och gynnar Sveriges välstånd på sikt. Jag får en känsla att den borgerliga regeringen prioriterar investeringar där man har sina väljare – inte där det behövs för att skapa tillväxt och godsflöden. Jag hoppas att vi kan se en ny politik efter höstens val som ser värdet av att säkra Sveriges export från våra tillväxtnäringar också imorgon.

Niklas Nordström, kommunalråd (S) i Luleå

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Tillväxt

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev