Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Introduktion av brutalärligt snitt

Olika former av värderings- och kulturkrockar manifesterar sig ofta redan på asylboendena. Det är händelser som aktualiserar behovet av en glasklar samhällsintroduktion som förklarar vad som är acceptabelt och inte.

Publicerad: 18 november 2016, 06:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetHBTQReligionHederskulturMigrationLiberalerna

Uppväxtmiljö påverkar individen. Det är inte svårt att förstå att den som socialiserats i värderingar rådande i ett land där utomäktenskapligt sex straffades gammaltestamentligt så sent som förra året, har formats på ett annat vis än den som fötts i landet där till och med försvarspolitiken och snöröjningen är feministisk.

Vi behöver inte leta länge för ett hitta exempel, ofta manifesterar sig dessa kulturkrockar redan på asylboendena. Senaste tidens nyhetsflöde rymmer ett mord med inslag av hedersvåld, en misshandel - enligt både vittnen och offret självt motiverad av att han var gay.

Andra gånger har det handlat om situationer där såväl kristna som kvinnor känt sig hotade och utsatta.

Nej, vi ska givetvis inte dra alla över en kam. Många som kommer till Sverige har flytt just hemlandets ultrakonservatism. Men det är brottsligt naivt att tro att kulturella skillnader försvinner så fort man passerat Öresundsbron. Det säger sig självt att om konstruktiva värderingar hade dominerat vissa länders samhällen hade folk inte behövt fly dem.

Fick jag bestämma skulle det införas en samhällsintroduktion för alla nyanlända med tydlig information om nya hemlandets värderingar och lagar, och deras potentiella implikationer för individen. Kalla det ”Språka brutalärligt på [valfritt språk]”:

• Här råder religionsfrihet. Om du anser att Allahs lagar står över människans kan det bli jobbigt, både för oss och dig. Vänligen begrunda ditt val av land: Beroende på om du är sunni eller shia kan Saudiarabien respektive Iran vara mer passande.

• När din dotter fyller 15 får hon ha sex. I alla dess former, utan giftermål. Du må ogilla det, men lagen är på hennes sida. Visst råder du över hennes uppfostran, men hon kommer vara omgiven av svenska vänner och genomgå sexualundervisning på skolan. Oddsen är inte på din sida.

• När ditt barn är 18 år får hon göra vad hon vill med sitt liv. Du kan ge råd, men inte tvinga henne, oavsett vad hennes val är. ”Man kan inte låta sin dotter bli en hora”? Bra att du påminde oss: Att sälja sex är lagligt.

• Ingen begär att du ska älska vad bögarna gör, men deras liv har noll påverkan på ditt. På tal om det, det är inte omöjligt att ditt barn visar sig vara homo. I så fall är det inte vårt fel; man föds till det.

• Kristen, shia, sunni eller yezidi… Här är alla lika mycket värda. Och lika galna enligt landets många ateister (som inte saknar moral bara för att de saknar tro). Förresten, judar är helt vanliga människor. Faktiskt. Lär känna några.

• Man får förolämpa och skoja med alla profeter, även Gud. Vi förstår att det är svårt att smälta, men om det hade varit annorlunda hade detta lugna land som du valt att fly till varit som ditt eget hemland. Prata med några kristna, de är vana.

• Tjejer får vara hur lättklädda de vill, det innebär inte att de är tillgängliga. Var väldigt försiktig med vad dina händer gör. Seriöst, vi pallar inte att få Soldiers of Odin på halsen bara för att du gått på festival.

Formuleringarna ska förmodligen vara mer diplomatiska än ovan (man kan vara rak utan att frångå vänlighet). Men andemeningen bör vara glasklar: ”Välkommen hit. Just du är nog en fin person som ej behöver dessa uppmaningar, men härmed är du informerad om vilka värderingar och beteenden som inte accepteras. Att ignorera detta kommer att få konsekvenser.”

För exakt en vecka sedan antog Liberalernas partiråd ett nytt integrationspolitiskt program. Bland punkterna hittar jag en skyldighet för domstolar att alltid pröva utvisning som straff när icke-svenska medborgare begått hedersrelaterade brott, grova vålds- och sexualbrott samt hatbrott. En början så god som någon. En respektfull och tydlig introduktion existerar redan till exempel i vårt grannland Finland. (Läs mer om detta hos Merit Wager.)

Dagens integrationsproblem existerar i onödan, för att Sverige har saknat sådan tydlighet. Det hela är inte konstigare än att den som vill hyra ut ett rum delger hyresgästen sina preferenser gällande rökning, husdjur och fester – och kickar ut den som inte respekterar överenskommelsen.

Många som kommer till Sverige har flytt just hemlandets ultrakonservatism. Men det är brottsligt naivt att tro att kulturella skillnader försvinner så fort man passerat Öresundsbron.

Nima Dervish

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev