Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nils Karlsson: Inte ens corona ska ge regeringen mer makt

Regeringens förslag att den skulle få utökade maktbefogenheter för att snabbare kunna bekämpa coronasmittan stoppades i tid. Är det i någon riktning makt ska flyttas så är det från regeringen till riksdagen – inte tvärtom.

Publicerad: 14 april 2020, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SmittskyddCoronavirusetLöfven 2Riksdagen

Som ett led i kampen mot coronasmittan föreslog den grönröda regeringen att den genom utökade maktbefogenheter skulle få rätt att genomföra ingrepp i samhället utan riksdagens godkännande. Det rörde sig bland annat om att ha rätt att stänga flygplatser och andra delar av transportsektorn.

Naturligtvis lyckades inte tilltaget – demokratin är stark i Sverige och givetvis kunde inte de andra riksdagspartierna acceptera det. Det blev en kompromiss, en i mitt tycke olycklig sådan, eftersom förslaget borde bemötts med det förakt det förtjänade. Den nya kompromissen innebär att regeringen kan agera snabbt smitthindrande vid behov, men att riksdagen i efterhand kan stoppa vad det nu än är regeringen beslutade.

Det är såklart förståeligt att regeringen vill kunna bemöta corona-spridning så snabbt som möjligt, och det är möjligt att de timmars fördröjning en förankring i riksdagen kan innebära mycket väl kan vara avgörande.

Men demokratin är faktiskt viktigare och regeringen kan mycket väl ha satt något i spel de inte kommer kunna bromsa. Förändringen i regeringens befogenheter hindrades nämligen bara av att vi har en minoritetsregering. Och det är inte alls säkert att vi alltid kommer ha minoritetsregeringar som kan hindras av en betydligt klokare riksdag.

Först och främst – pandemi eller inte – så är det riksdagen som är folkvald och inte regeringen. Regeringen är utsedd av statsministern som förvisso är utsedd genom att vara tolererad av riksdagen. Är det i någon riktning makt ska flyttas så är det från regeringen till riksdagen – inte tvärtom. Eftersom demokrati är bra och att det vore mer demokratiskt.

Vidare är kruxet med det här försöket att problemet som skulle lösas definierades av regeringen. Regeringen tyckte den inte kunde fatta beslut snabbt nog och ville ge sig själv den makten. Ingen har tidigare noterat att regeringen eftersträvat snabbhet i insatser mot smittspridning, men regeringen kanske vet mer nu än de gjort innan.

Poängen är att regeringen ser ett problem med att de inte har makt att göra saker utan att fråga riksdagen och att de föreslår att det ska åtgärdas med att regeringen ska ges makt att göra saker utan att fråga riksdagen. Det vill säga att tillfälligt frångå den vanliga demokratiska ordningen.

Vi kommer inte alltid ha minoritetsregeringar. Vi kommer ha regeringar med egen majoritet i riksdagen. Om Socialdemokraterna och Miljöpartiet haft egen majoritet skulle mycket väl den här tillfälliga förändringen, utan kompromisserna, varit på plats. Såklart för att bekämpa viruset och såklart är just den ambitionen lovvärd.

Men vad regeringen också har gjort är att öppna för det nya politiska redskapet att bevilja sig själv tillfällig makt att fatta beslut över sådant som normalt beslutas av riksdagen.

Vi vet inte hur nästa regering ser ut. Den kan vara en konservativ sådan med egen majoritet. Det kan vara en med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet med egen majoritet. I ett mycket besynnerligt alternativt universum kanske Miljöpartiet får egen majoritet. Och dessa regeringar skulle i så fall kunna identifiera ett problem och, med hänvisning till corona-principen, kräva rätt att besluta om bilförbud, abort, muslimer, eller fritt företagande. Dåligt att öppna för detta. Mycket, mycket dåligt.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nils Karlsson

Föreläsare och filosof, inte längre miljöpartist

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev