Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Ingen ska behöva sova i en container med råttor

Det här måste vara den värsta konsekvensen av hemlöshet, har jag som läkare kommit på mig själv att tänka flera gånger om när jag behandlat patienter med ruttnande tår eller råttbett.

Publicerad: 29 september 2020, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BostäderHemlöshetHyresrätterTiggeriförbud

Att flera gånger bli biten av råttor, eller ångesten över att behöva bo med människor som inte längre vill bli bitna av råttor. Mellan de ytterligheterna pendlar landets bostadssituation.

Det här måste vara den värsta konsekvensen av hemlöshet, har jag som läkare kommit på mig själv att tänka flera gånger om. Som när jag tog hand om en människa som vandrat staden av och an så länge att tårna ruttnat inne i skorna. Eller när en annan människa sökte akuten med en infektion. På kroppen fanns flera råttbett, eftersom hen bodde i en container.

Men hemlöshet kan döda ännu snabbare. Enligt en granskning av tidningen Hem & Hyra sker ett vräkningsrelaterat självmord i månaden. Årligen vräks runt 2 500 hushåll från sina bostäder, men betydligt fler hotas med vräkning. Trots det genereras inga rubriker. Bostadspriser och bolånsräntor dominerar medias bevakning. Ty det ultimata är att äga sin bostad – att inte behandla den som ett hem, utan som en investering.

När det kommer till fattiga stadsdelar har politikerna ropat om det angelägna med blandade upplåtelseformer, på ren svenska, att sälja ut allmännyttan och omvandla det gemensamt ägda till privata investeringar. När det kommer till rika stadsdelar har det inte funnits samma iver. Till undantagen hör Malmö, som byggt nya hyresrätter i fashionabla stadsdelen Limhamn.

De boende i Limhamn säger att kriminaliteten i området ökat sedan hyrsrätterna byggdes, men enligt polisen har utsattheten för brottslighet minskat.

”Många av oss betalar dyrt för att bo här och så flyttar det in en granne med sociala komplikationer. Det känns inte så kul”, säger en Limhamns-bo till Kvällsposten. Även om jag inte missunnar någon att ha det kul, är det svårt att inte tänka på hur kul det är att vara hemlös, sova i en container och bli biten av råttor.

De medborgare som ställs på gatan bör dessutom inte synas. Att tigga har redan förbjudits i några kommuner och Moderaterna vill se ett nationellt förbud mot tiggeri. Att tigga om att slippa hyresgäster  som riskerar minska värdet på bostaden är däremot inte på agendan att förbjuda. Att tigga pengar från staten för att renovera det egna boendet hotas heller inte av förbud, tvärtom ökar just de allmosorna från skattebetalare till enskilda bostadsinvesterare.

Jag försökte förgäves begripa vilken sorts antibiotika som är bäst vid råttbett. Vilka bakterier som hundar och katter vanligtvis bär i munnen är redan känt, men hur är det med den svenska brunråttan? Det slutade med att vi fick pröva oss fram. När det kommer till experiment på bostadsmarknaden anser jag tvärtom att vi redan genomfört alltför många. Gör bara det som behövs, bygg billiga hyresrätter med god kvalitet. Det är en av FN fastställd mänsklig rättighet att ha en bostad. Att göra sig en hacka på att köpa och sälja sin bostad är ingen mänsklig rättighet, även om det kanske känns kul.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev