Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Mats Reimer: Ingen patient blir hjälpt av desinformation om borrelia

Varje gång medier medverkar till att sprida myter och desinformation om borrelia undergrävs infektionsvården. SVT borde därför aldrig ha tagit in dokumentären ”Fästingkriget” som är full av faktafel och dessutom sprider konspirationsteorier.

Publicerad: 25 oktober 2021, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SVTVetenskapKroniska sjukdomarMats Reimer

SVT fick nyligen i all hast avpublicera dokumentärfilmen ”Fästingkriget” om så kallad ”kronisk borrelia”, sedan bland andra Expressens medicinreporter Amina Manzoor påpekat att filmen utgjorde ren desinformation om en sjukdom som inte finns på riktigt.

Det finns visserligen patienter med svåra symtom som tror att de lider av en extremt långdragen och svårutrotad borreliainfektion, men de har fått fel diagnos. Oftast ställs den felaktiga diagnosen av olika privatlaboratorier och privatläkare, som tjänar pengar på missvisande tester och onödigt långa, dyra och ofta till och med skadliga antibiotikabehandlingar.

Filmen har fått stöd från Svenska Filminstitutet och SVT.  I eftertexterna sägs den vara en samproduktion med Film i Skåne. Det är häpnadsväckande att Region Skåne därmed varit med och finansierat en film som i praktiken motarbetar infektionsvården i regionen. 

Den som har kunskap om borreliainfektioner och deras behandling kan enkelt se att filmen är full av faktafel och sprider konspirationsteorier om att WHO och sjukvården systematiskt felbehandlar borreliapatienter. Men det finns en klar risk att tittarna inte lika lätt ser att detta är propaganda. För filmen är enormt skickligt gjord, suggestiv, vackert filmad och ger oss gripande bilder av fyra olika patienters svåra lidande. 

En av dessa patienter är filmens finske regissör och huvudperson som efter sex års sökande på förklaring till sina symtom till sist serveras en diagnos han kan ta till sig. Ett laboratorium i Tyskland påstår att de, i hans blod, hittat antikroppar mot inte bara borrelia utan mot tolv olika mikrober som påstås ha överförts via fästingbett. 

Testet är dock enligt infektionsläkare helt värdelöst, och när vi i filmen får träffa testets uppfinnare vid ett finskt universitet får inte tittarna veta att denna forskare var under utredning för forskningsfusk när filmen spelades in. Hon har senare fällts för detta och har lämnat universitetet.

I många år har infektionsläkare kämpat mot myter och desinformation kring borrelia och andra fästingöverförda infektioner. Det har tyvärr växt upp en parallell borreliaverklighet där ett mindre antal privatläkare, privatlaboratorier, patientaktivister och ett fåtal forskare skapat en egen bubbla med egna konferenser. De betraktar WHO och hela världens infektionsläkare och sjukvårdsmyndigheter som fiender.

För att hjälpa patienter ur denna återvändsgränd där symtomen skylls på en infektion som inte längre föreligger har infektionsprofessor Björn Olsen i Uppsala byggt upp en särskild mottagning, där patienter som tror att de lider av svårbehandlade fästingsmittor kan få en minutiös utredning. Efter att ha undersökt över 400 patienter visar det sig att bara några få procent hade tecken till en möjligen pågående infektion. De flesta hade inte ens haft borrelia, och resten hade hade en utläkt infektion även om de fortfarande upplevde symtom.

Det är närmast tragikomiskt att ”Fästingkriget” var tänkt att även sändas i Kunskapskanalen, samtidigt som mantrat dessa dagar brukar vara ”lyssna på vetenskapen”. Dokumentärredaktionen på SVT har otroligt nog gjort precis samma misstag i exakt samma ämne år 2014 när de sände filmen ”Borrelia - en tyst epidemi”. Granskningsnämnden fällde inslaget och bör komma till samma slutsats även denna gång.

Samtidigt som Bonnierägda Expressen fått filmen avpublicerad från SVT Play kan man pikant nog för 49 kronor se den på likaledes Bonnierägda SF Anytime.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Krönikör och barnläkare från Göteborg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev