tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Inga mer floskler om integrationen, tack!

Utvecklingen i Sverige är farlig. Men det är inte på grund av Sverigedemokraternas framflyttade positioner. Det är på grund av övriga partiers passivitet. Alice Teodorescu häpnar.

Publicerad: 17 september 2014, 03:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Moderaterna

Socialdemokraterna vann inte söndagens val, det var Alliansen som förlorade. Likheterna med valet 2010 är på många vis slående. Det är skillnad på att rösta för mer än emot, att söka sig till mer än att söka sig bort. Den insiktsfulle vet att det bästa, liksom det värsta, med politiken är att man aldrig blir klar.

Moderaternas sensationella framgångar kunde inte, i nuvarande form, varat för alltid. När formen för ”förnyelsen” blev större än innehållet försvann relevansen och därmed existensberättigandet. Det fanns redan en svag socialdemokrati, väljarna efterfrågade inte två.

Nu väntar en tid av utvärdering och förhoppningsvis självkritik. Kanske går Moderaterna in i en existentiell kris lik den Socialdemokraterna fortfarande brottas med. Förhoppningsvis blir den mindre lång och mer substantiell.

En fråga Moderaterna måste våga ställa sig är om det viktigaste är att ha rätt eller att få rätt när man anpassat sig till gängse uppfattningen om vad som är rätt. Om inte Moderaterna vågar stå på barrikaderna för strukturella förändringar av arbetsmarknaden, för äganderätt och mot kvotering, eller för fortsatta skattesänkningar och därigenom ökad egenmakt - vem ska då våga?

Men det dystra valresultatet är inte enbart ett resultat av idéfattigdom och rädsla för att inte uppfattas som ett attraktivt val för den odefinierbara mittenväljaren. När Fredrik Reinfeldt höll sitt famösa tal om vikten av att svenska folket öppnar sina hjärtan för den fortsatta stora flyktingströmmen slog han ur många perspektiv spiken i kistan. Inte för att ställningstagandet för öppenhet med solidaritet med de flyende på något vis är märkligt, utan för att det inte följdes upp med integrationspolitiska åtgärder.

En förutsättning för en stor migration är en välfungerande integration. Dessvärre förekommer en ytterst substanslös diskussion om integration av den enkla anledningen att partierna, av rädsla för att anklagas för att spela de främlingsfientliga krafterna i händerna, konsekvent vägrar definiera vad integrationsbegreppet egentligen innebär. Ska man vara krass, och det ska man, lades den borgerliga integrationsdebatten i träda efter Folkpartiets förslag om språktest.

Moderaterna står inför ett strategiskt vägval där kortsiktig ångestlindring kan bli dyrköpt på sikt. Därför vore det mer önskvärt om partiet tog initiativet till en saklig och intellektuell idédebatt befriad från floskler. Att partierna i valspurtens debatter inte kunde formulera några relevanta integrationspolitiska förslag är häpnadsväckande.

Utvecklingen i Sverige är farlig, inte så mycket på grund av Sverigedemokraternas framflyttade positioner som på grund av de övriga partiernas passivitet. Jag vet inte längre vad som är allvarligast; oförmågan att förstå eller oviljan att hantera sin insikt?

Ska man vara krass, och det ska man, lades den borgerliga debatten om integrationen i träda efter Folkpartiets förslag om språktest.

Alice Teodorescu, Jurist och borgerlig opinionsbildare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Moderaterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev