Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Malcom Kyeyune: Infrastrukturskulden börjar nafsa politikerna i hälarna

Under en alltför lång tid har vi betett oss som om vi inte har råd att ersätta, upprätthålla och uppdatera den infrastruktur vi ärvt från tidigare generationer. Och ännu verkar ingen greppa hur monumentalt stora våra infrastrukturproblem faktiskt är, och hur mycket de kommer att dominera vår politik på sikt.

Publicerad: 5 mars 2021, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ElnätVA-nätJärnväg

Enbart den som spenderat de senaste månaderna under en sten kan ha missat att frågan om Sveriges framtida elförsörjning blivit en av de viktigaste samtalsämnena i den
svenska offentligheten.

Elfrågan har blivit het igen. En rad mer eller mindre seriösa utspel, anklagelseakter, dammsugaruppror och dylikt har redan skett, och mer kommer nog att sägas och höras på detta område innan debatten rör sig vidare.

Det är dock oklart om särskilt mycket kommer att göras. Sverige är för övrigt inte ensamma om att ha problem: i USA drabbades nyligen delstaten Texas av en snöstorm som – trots tämligen milda temperaturer med svenskt mått mätt – var nära på att krascha hela elnätet. Miljontals människor lämnades utan ström, oljekällor och vindsnurror frös fast och blev obrukbara, och de som hade "tur" nog att kunna hålla lamporna tända fick elräkningar på tiotusentals kronor för besväret.

Texas är knappast den enda delstaten med problem; den progressiva delstaten Kalifornien är – kanske något ironiskt med tanke på hur ofta folk förknippar den med tech-jättarnas Silicon Valley - ökänd för sina konstanta problem med "Brownouts"; mer eller mindre planerade, återkommande elavbrott på grund av att nätet är
i dåligt skick.

Kanske borde nörden inombords bli glad över hur vi plötsligt i västvärlden börjar prata om nya tekniska lösningar, byggandet av kärnkraftverk, och dylika starka tag. Men det är på det hela taget svårt att ta mycket av retoriken, för att inte säga löftena om förbättring, på allvar. Det som förenar Sverige med Texas, Kalifornien, eller många andra ställen i västvärlden just nu är inte enskilda politiska beslut som haft en menlig inverkan på elförsörjningen, utan något mycket mer strukturellt: det är nämligen politiskt
enkelt, och psykologiskt lättsmält att spara på infrastruktur.

Missförstå mig rätt. Det finns säkert många, många beslut som haft en menlig inverkan på svensk elförsörjning över åren. Men den som talar enbart om elnätet, utan att tala om järnvägsnätet eller avloppsnätet, gör det på tok för lätt för sig. Vi har eftersatta behov på alla dessa områden som inte går att lösa genom att snabbstarta en reaktor; behoven är nämligen eftersatta eftersom vi – i årtionden – systematiskt låtsas som att infrastruktur är mycket billigare än vad den är genom att inte seriöst budgetera för alla ersättningskostnader som varit kända sedan, tja, årtionden tillbaka!

"Vi är ett sådant rikt land, vi har råd", är en refräng som vi lagt på repetition ett stort antal gånger under bara det senaste årtiondet. Oavsett om frågan gällt migration eller någonting annat har vår påstådda enorma rikedom legat nära till hands för att rättfärdiga politiska projekt. Men i vårt beteende har vi knappast levt upp särskilt väl till dessa berättelser, då vi under en enormt lång tid faktiskt betett oss som om vi inte har råd att ersätta, upprätthålla och uppdatera den infrastruktur vi ärvt från tidigare generationer.

Här är vi svenskar inte ensamma. Den som skyller på en enskild socialdemokratisk eller moderat minister, eller på det eller det partiet, bör förklara varför så många andra västländer befinner sig i samma sits just nu. Ingen av oss verkar ännu vara redo att greppa hur monumentalt stora våra infrastrukturproblem faktiskt är, och hur mycket de kommer att dominera vår politik på sikt.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Malcom Kyeyune

Skribent, debattör samt medlem i Tankesmedjan Oikos förtroenderåd

Ämnen i artikeln:

ElnätVA-nätJärnväg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev