Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Information om brott bör inte ges mellan raderna

När våldet ökar i samhället och människor är oroliga är det viktigare än på länge att information kring händelser och brott lämnas ut på tydligast möjliga vis. Tvinga inte medborgarna att vända sig till andra källor än de gängse eller att utveckla färdigheter att läsa mellan raderna.

Publicerad: 22 januari 2018, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KriminalitetMedierMyndigheterTrygghet

Timmarna efter att en familj hittats död i en villa i Bjärred utanför Lund – mamma, pappa och två barn – gick polisen ut med uppgiften om att det rörde sig om en ”familjetragedi”. För detta fick man genast kritik av debattörer som menade att begreppet är sexistiskt och ett relativiserande av mäns våld mot kvinnor och barn. När en man mördar sin familj – för det är för det allra mesta fäder som är förövare i sådana fall, mer sällan en mor i psykos eller förlossningsdepression – är det inte en tragedi utan ett brott. Begrepp som ”lägenhetsbråk” och ”familjetragedi” förminskar allvaret.

Exempelvis skrev Expressens Birgitta Svensson:

Det är konstigt att polisen envisas med att använda det ordet. Det betyder egentligen bara något för dem själva, och är mycket stötande när det används mot allmänheten.

Men polisen, och medierna som återgav polisens information, hade till uppgift att så snabbt som möjligt förmedla till allmänheten vad för typ av brott det rörde sig om, och konsekvenserna för andras känsla av säkerhet. Händelserna i Bjärred inträffar när Sverige befinner sig i kris avseende våldsbrottslighet och människors otrygghet. Det avspeglar sig inte bara i nästan dagliga tidningsrubriker som varit otänkbara för några decennier sedan. NTU-mätningarna har visat att svenskar mer än tidigare oroar sig för våld, och specifikt också för inbrott i hemmet. I flera fall de senaste månaderna har medier rapporterat om att människor angrips med vapen i sina hem – bland annat pistolrån mot familjer i Stockholmsförorterna Bromma och Danderyd.

Allmänheten behövde alltså snabbt få en uppfattning om vad det fasansfulla i Bjärred hade för innebörd för deras egen trygghet.

Ordet ”familjetragedi” är inte bra – brott inom familjen hade varit bättre – men det gav ett omedelbart svar på frågan.

Jämför med det som drabbade sju personer i Biskopsgården natten till söndag: En handgranat kastades in i lägenheten och detonerade i köket, lyckligtvis utan att någon kom till skada. För allmänhetens trygghetskänsla är skillnaden mellan de båda brotten betydande.

I en tid av tilltagande våld är det avgörande att både myndigheter och medier hittar sätt att tilltala människor som tar hänsyn till behovet av tydlig och snabb information när våldsdåd inträffar. Det kräver att människor behandlas som tänkande, moraliska subjekt som är kapabla att tänka i nyanser.

Till skillnad från ”familjetragedi” är till exempel det vanligt förekommande ”familjebråk” en omskrivning som är omöjligt att förstå om man inte vänder sig till andra källor, eller utvecklar en förmåga att läsa mellan raderna. Varför inte tala om att ”familjebråket” i själva verket är en klankonflikt bland invandrare från klankulturer?

Tydligaste möjliga information till allmänheten om brottsligheten är viktigare än på mycket länge.

Paulina Neuding, chefredaktör Kvartal, journalist och jurist

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev