Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Inför yrkeskategorin abortsköterska

Jag tror att fördomar och ideologisk kamp har hjälp till att försätta sjukvården i dagens barnmorskebrist. Så ska det inte behöva vara. Både förlossningsvården och abortvården skulle tjäna på en specialisering kallad abortsköterska.

Publicerad: 1 december 2016, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PersonalbristEtikFörlossningsvårdBarnmorskorSamvetsfrihetAbortvården

Ibland – alldeles för ofta – kan vi läsa hjärtskärande nyheter om föräldrar vars barn dött strax innan födseln. Många gånger anmäler sjukhusen sig själva efteråt, man sticker inte under stol med att barnens död har berott på personalbrist och kvinnorna därför har övertalats att vänta hemma, skickats hem eller körts iväg till andra sjukhus. Ingen ifrågasätter att det i dag råder en akut brist på barnmorskor inom den svenska vården.

2011 var jag med om att göra tv-program från Universitetssjukhuset i Linköping, mestadels stationerad på förlossningen där jag djupintervjuade barnmorskor och följde dem i deras vardag. Att vara barnmorska är för många ett kall. De har redan som barn vetat vad de var menade att bli. Jag har även mött flera sjuksköterskor som velat bli barnmorskor men har avstått för att det i yrkets repertoar ingår att även assistera vid aborter. Jag känner också barnmorskor som valt att byta jobb av samma anledning.

Att vara barnmorska på en förlossningsavdelning är inte bara mysiga upplevelser och mjuka bebisar. Tragedi och död är ständigt närvarande. Under mina åtta månader på förlossningen i Linköping var jag med om att både barn och mödrar dog. Jag såg också hur en enda barnmorska samtidigt kunde ha hand om flera kvinnor i aktivt förlossningsarbete. I stället för att ge kontinuerligt stöd fick hon växelvis rusa från rum till rum, detta på en välfungerande avdelning med relativt god personaltäthet.

Media har under året följt barnmorskan Linda Steens kamp i olika rättsinstanser för att få följa sitt samvete och slippa assistera vid abort. Några skribenter dolde inte ens sin skadeglädje då Steen i november förlorade och tvingades betala landstingets rättegångskostnader på över en miljon kronor. Barnmorskans rättigheter i fall som detta ska underordnas kvinnors rätt till abortvård i Sverige. De som gladde sig åt fallets utgång tänkte nog att de slog ett slag för aborträtten. Själv tänkte jag på de familjer som i stället för sin bebis bara får hem pyttesmå fotavtryck och bilder där de håller sitt döda knyte i famnen.

Det finns en rädsla att om man inte bakar in aborterna i barnmorskeyrket, så kommer samvetsfriheten att inskränka aborträtten och aborter inte kunna utföras, men så länge det inte finns skriande brist på proktologer och obducenter bör oron vara obefogad.

Jag tror att fördomar och ideologisk kamp har hjälp till att försätta sjukvården i dagens barnmorskebrist. Det är som om det pågår ett slag mellan de kvinnor som vill göra abort och de som till följd av personalbristen mister sitt barn. Så ska det inte behöva vara.

Sjukvården borde införa en ny yrkeskategori: abortsköterska. Behövde jag göra abort skulle jag känna mig tryggare att vända mig till en abortsköterska som valt sin specialisering av fri vilja än någon som kanske gör våld på sig själv och innerst inne inte vill hjälpa mig.

En förändring av arbetsbeskrivningen skulle dessutom öppna för större jämställdhet. I dag är de allra flesta som söker sig till barnmorskeutbildningen kvinnor – den känsla av kall som många beskriver uppfyller sällan män. I dag är sjuksköterska inte längre ett kvinnoyrke och en renodlad specialisering till abortsköterska skulle inte heller vara lika könsbunden. Både förlossningsvården och abortvården skulle tjäna på det.

Behövde jag göra abort skulle jag känna mig tryggare att vända mig till en abortsköterska som valt sin specialisering av fri vilja än någon som kanske gör våld på sig själv och innerst inne inte vill hjälpa mig.

Anna Ekelund Nachman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev