Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Inför nolltolerans mot barnäktenskap i Sverige

”Vi kommer att vara det enda landet som företräder en feministisk utrikespolitik.” Margot Wallströms var visionär vid en pressträff i New York inför omröstningen i FN:s generalförsamling som resulterade i att Sverige sitter i säkerhetsrådet under två år. Det är berömvärt att vår utrikesminister vill lyfta feminismens fackla på den globala scenen men för trovärdigheten måste Sverige vara en förebild även på hemmaplan.

Publicerad: 1 juli 2016, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetSocialtjänstenFlyktingmottagandeAsylsökandeFlyktingpolitik

En av de värsta formerna av kvinnoförtryck är när flickor tvingas in i äktenskap som handelsvaror. I krigens skoningslösa skuggor frodas fenomenet. ”Min pappa fick 36 000 kronor för mig. Jag var tretton år, min man var 22. På bröllopsnatten var jag så rädd att jag skakade.” Meervat, fjorton år och syrisk flykting i Jordanien, intervjuades nyligen av Aftonbladets reporter.

Med höstens stora invandring har det kommit fler gifta asylsökande barn till Sverige än tidigare, de är nästan uteslutande flickor. Trots att barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag meddelade Justitieombudsmannen den 15 juni att ingen kritik riktas mot Malmö kommun för hur gifta ensamkommande barn hanterats. Malmö stad har under 2015 godkänt att 59 asylsökande flickor bor tillsammans med vuxna män. I flera fall handlar det om gravida sextonåringar.

Utgångspunkten för socialnämnden är att utgå från barnets egen önskan om var hon vill bo. Jag häpnar. För det första kan man lita på åldersuppgifterna? De borde vara frestande för makarna att utmåla fruarna som äldre för att slippa snokande handläggare (ett argument för medicinska åldersbedömningar). För det andra, flickorna befinner sig i stark beroendeställning till sina män och ändå lägger socialtjänsten ansvar på dem att mer eller mindre avgöra istället för att avlasta beslutet. När det gäller ensamkommande killar verkar myndigheterna däremot anstränga sig för att de ska ses som barn och utan vuxenansvar.

Att just Malmö uppgivet ser genom fingrarna med barnäktenskap förvånar mig tyvärr inte. För många år sedan blev jag beordrad inom socialtjänsten i Rosengård att lägga ner en utredning om en fjortonårig barnbrud. Hon hade inte gått i skolan på flera månader utan skötte hushållet hos sin svärmor. ”Det finns så många bortgifta flickor i Rosengård” suckade chefen uppgivet. Jag tänker ibland på den blyga flickan med den långa flätan och skäms. Lärde hon sig att läsa och skriva på svenska? Låter hon sina barn välja om de vill gifta sig och med vem? Hur många flickor som hon har Sverige svikit?

Ofattbara 14 miljoner flickor per år beräknas ingå barnäktenskap till år 2020. Det motsvarar 39 000 flickor per dag varnar FN:s befolkningsfond. Sverige måste införa en tydlig nolltolerans mot barnäktenskap i praktiken för att bidra i den globala kampen. Flickor är barn även om de är på flykt.

Jenny Sonesson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev