måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Industrin är inte basically gone, gynna den!

Med en ny regering på plats väcks förväntningar på resultat och leverans. Stefan Löfvens regeringsförklaring har en tydlig färdriktning som väcker nytt hopp för Sverige. Nu är det dags för en politik för fler jobb och ökad tillväxt. Låt mig ge några tips på vägen.

Publicerad: 7 oktober 2014, 03:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaTurismBesöksnäringenEnergipolitik

Industrin är viktig för Sverige och många gånger en förutsättning för tjänstesektorn och servicesektorn. En politik för Sverige måste vara fortsatt gynnsam för vår industri som är ryggraden i ekonomin. Lyssna noga på de satsningar industrin vill göra och bejaka dessa. Glöm att industrin är basically gone som Reinfeldt sa.

Behovet av datalagring ökar enormt de närmaste åren. Sverige har med sitt klimat och sin stabila elmarknad visat sig vara ett perfekt land för att investera i datahallar liknande Facebook i Luleå. Bara byggnaden i sig går loss på flera hundra miljoner kronor att bygga och därpå all utrustning som snabbt räknas i miljarder.

Sannolikt finns inget annat område där investeringar på dessa nivåer kan komma på plats i närtid - ofta med utländskt kapital. Se därför till att säkra elproduktionen och sänka elskatterna till Finlands nivå så är vi fortsatt ett intressant land för investeringar i datahallar. Om vi inte sänker elskatterna är risken stor att andra etableringar, investeringar och forskningsprojekt hamnari vårt grannland relativt omgående.

Besöksnäringen har framtiden för sig. Globalt växer medelklassen snabbt och Sverige är ett intressant turistland. Det måste vara lätt att resa till Sverige med fler direktflyg och att resa inom landet. Regeringen bör öka resurserna för att marknadsföra Sverige i världen och medverka till att stärka företagen i besöksnäringen så de kan förbättra sina erbjudanden. Få branscher kan växa lika snabbt som besöksnäring och handel. Därför är det klokt att inte höja momsen och lika klokt att inte införa flygskatt.

Detta är några exempel där politiken kan ge rätt snabb effekt på jobb och tillväxt. Det ger dessutom konkreta öppningar till samarbete med de borgerliga partierna.

Jag är övertygad om att när besvikelsen över valförlusten lägger sig hos de borgerliga partierna måste det finnas utrymme att göra överenskommelser. Trots allt är det viktigt att Sverige kan fungera även i en riksdag där Sverigedemokraterna är vågmästare. Prestige får ge vika för pragmatism och konstruktiva lösningar.

Få branscher kan växa lika snabbt som besöksnäring och handel. Därför är det klokt att inte höja momsen och lika klokt att inte införa flygskatt.

Niklas Nordström, kommunalråd (S) i Luleå

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev