måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Ibland måste man ta en kallsup för att inte drunkna

När Alliansen förhandlade ihop sig var det en barnlek mot det som den nya regeringen fått och kommer att få gå igenom. Men i slutet handlar det om ansvar och mer sällan om vad man kan vinna, utan om vad man är villig att förlora. Men det parti som inte ställer några krav ska man vara mycket misstänksam mot. \ \ \

Publicerad: 6 oktober 2014, 03:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaSverigedemokraternaMiljöpartietBudgetförhandling

I en förhandling får det inte finnas bara segrare och förlorare. Det kan vara bra att komma ihåg. Om den ena parten förlorar allt är det ingen förhandling, då är det utpressning eller maktfullkomlighet, som någon gång i framtiden kommer bita segraren i ändan.

Det är därför som det är svårt när motparten surrar sig kring masten och skriker att den ska ha allt, och annars tänker gå därifrån. Folk med principer är hopplösa att resonera med, som en ärrad veteran sa en gång.

Jag tänker på det när jag ser både skadeglädjen och upprördheten över förhandlingarna mellan MP och sossarna. Man ska vara antingen väldigt oerfaren, vänstern, eller väldigt egoistisk, alliansen, för att tycka så. Kort sagt, i en förhandling handlar det sällan om vad man kan vinna, utan om vad man är villig att förlora.

Vid den praktiska politikens köksbord, i kommuner och landsting, kastar man mycket oftare principerna helt överbord. Det är både synd och praktiskt. Här kan man tänka sig de mest oheliga allianser, här är politiken långt mer anonym och då kan det bli farligt. När förhandlingar handlar om kronor och ören, cykelvägar hit och simhallar dit, får man passa sig för att ändå inte tappa sin själ.

För mig är det fullkomligt obegripligt att Folkpartiet på olika platser kan hoppa i säng med SD. Jag begriper det bara inte. Inte minst för att SD inte ställer några krav. Förhandlaren i mig vaknar genast till liv - någon som inte kräver något? Då ska man vara på helspänn.

Politiker som bara ger sitt tysta stöd ska man vara misstänksam mot. I synnerhet här. När krutröken väl lagt sig kommer det stoppas flyktingboenden, sanna mina ord. Jag lägger alltså inte så mycket värderingar i det här, utan ser bara på förhandlingsläget. Vad vill partierna, egentligen? Min absoluta uppfattning är att SD är ett parti som saknar - inte vill ha? - lokala frågor, förutom de där vanliga som de drar upp överallt. De har ju knappt lokala organisationer. De tycker som de borgerliga, kort och gott. De sitter i båten, belönas med feta bidrag och bidar sin tid. Deras tid är inte än, utan 2018, och då kommer de som nu ror båten att få obehagliga överraskningar.

Eller något. Man ska vara misstänksam mot de där som inte ställer krav när man förhandlar. De har alltid en annan plan. Historien lär oss det.

Sen blir människor besvikna. Även jag, trots att jag vet hur det går till. Då kommer svekdebatten, som också är en del av förhandlingen. På min sida finns de där som alltid ska strejka, som ska ha motparten mot golvet, i brygga. På andra sidan finns de där som helst skulle vilja förbjuda fackföreningar, som ser vartenda öre som en förlust.

Svårigheten är att jämka ihop saker. Har man en fet majoritet bakom sig krävs det ganska lite. När Alliansen förhandlade ihop sig var det en barnlek mot det som nu sker. I slutet handlar det om ansvar. Att kunna ge upp saker är mer demokratiskt än att köra över folk, vilket odugliga politiska journalister borde lära sig.

Alla måste vinna i en förhandling.

Inte minst för att SD inte ställer några krav. Förhandlaren i mig vaknar genast till liv - någon som inte kräver något? Då ska man vara på helspänn.

Calle Fridén, fackligt aktiv byggnadsarbetare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev