Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: I gynstolen ser jag manssamhällets härjningar

Not you too, tänker jag och tittar på ett skrubbsår som påminner om de man fick på bara knän mot skolgympans golv. Men jag ser ett underliv i gynstolen framför mig.

Publicerad: 6 december 2017, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetSexuella övergrepp

Inom gynekologin kommer kvinnors utsatthet inte som någon överraskning. Vi ser smärtande underliv, trasiga underliv. Underliv med spår efter övergrepp, spår vi säkrar enligt särskilda rutiner, i små färdigmärkta påsar samlade till det som polisen kallar “rape-kit”. Sexuella övergrepp mot kvinnor är så vanliga att vi har ett särskilt kit för ändamålet. Vi för noggrant protokoll över manssamhällets kriminella härjningar.

Med trasiga underliv följer sargade själar under lång tid. För mig som läkare är det inte konstigare att undersöka en vulva och vagina än ett öra eller en hals. Få kvinnor jag möter delar den bilden. Få män delar kvinnors bild. Tvärtom tycks 45 procent av de svenska männen anse att Metoo är överdrivet, åtminstone enligt den Novus-undersökning som SVT Nyheter beställt. Jag ser ett sårigt underliv till och tänker att Metoo underdriver, att många kvinnor vågat bryta tystnaden och flytta skammen till förövarna dit den hör hemma, men att andra kvinnor fortfarande inte lyckats bryta igenom självföraktets mörker.

Jag hör en nybliven pappa be mig sy ett extra stygn i den nyblivna mammans sargade underliv, “ett stygn för pappa med”, och jag tänker att vidden av kvinnors utsatthet för sexuellt våld och tvång griper in i varenda en av oss, i varenda cell av oss, i alla situationer. Jag förklarar för en kvinna att jag enligt lag inte får ljuga för hennes man när hon gråtande ber mig säga till honom att det är för sent att göra abort och jag tänker att kvinnors reproduktiva rättigheter inte sträcker sig längre än till en mans maktfullkomlighet.

Jag ser underliv med variga sår efter hårborttagning som ska få vulvan att uppnå pornografiskt ideal. Jag tittar på friska och fina blygdläppar som någon vill amputera eftersom de inte möter skönhetsnormen för underliv. Jag ser stympade vulvor, ihopsydda vulvor, ibland som väggar. Jag träffar nyförlösta kvinnor som kommer in akut med sina män, där besökets orsak tycks oklart till dess jag förstår att mannen vill veta om han och kvinnan kan börja ha sex igen, som en slags bilbesiktning, som att kvinnans lust att ha sex inte är en parameter. Kvinnans kön är mannens.

Men 45 procent av männen finner Metoo överdrivet. I en studie från EU frågade man 2014 kvinnor från alla medlemsländer om de utsatts för fysiskt och eller sexuellt våld efter femton års ålder. Bland de svenska kvinnorna svarade 46 procent ja. Procentsatserna slumpar sig alltså nästan lika stora. Hur sargade är själarna på de företrädesvis män som utsatt dessa kvinnor för våld och sexuella övergrepp? Så sargade att de i en undersökning om Metoo skulle uppge att de anser det hela överdrivet?

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News