Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Mats Reimer: I grunden finns två kön – låt oss behålla dem

Nyligen publicerade en av världens tyngsta medicinska tidskrifter, New England Journal of Medicine, en artikel där det hävdas att man borde plocka bort kön från amerikanska födelseattester. Argumenten är dock svaga. Människan och alla andra däggdjur är binärt honor eller hanar – även om det i sällsynta fall kan vara svårt att avgöra vilket kön en individ har.

Publicerad: 10 mars 2021, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VetenskapKönsdysforiUSA

Sverige kallas ibland USAs 51:a delstat, och ofta importerar vi kulturella uttryck därifrån. Men när det kommer till extrema åsikter kring kön tror jag att vi en tid legat före USA; den verklighetsfrånvända ”woke”-kulturen verkar vara på retur i Sverige samtidigt som den accelererar i Nordamerika. Där propageras i seriösa vetenskapliga tidskrifter för att sjukvården inte längre ska registrera nyföddas kön.

Människan och alla andra däggdjur (och alla fåglar) är binärt honor eller hanar, även om det i sällsynta extremfall kan vara svårt att avgöra vilket kön en individ har. Honor producerar, eller skulle om de var friska och fertila kunna producera, ett begränsat antal stora tämligen orörliga könsceller; äggceller. Hanar producerar, eller skulle om de var könsmogna och friska kunna producera, många många mycket rörliga små könsceller; spermier.

Hos människa räcker det att inspektera de yttre könsorganen för att med extremt hög precision avgöra om en individ är hona eller hane. När jag var en ung nybakad läkare undersökte jag i stort sett alla nyfödda på Sahlgrenska under 1985, långt över ettusen barn. Inte en enda gång var jag oenig med barnmorskans könsbestämning av barnet; vi ”tilldelade” inte barnet ett kön, vi konstaterade.

I USA har det nu gått så långt att det i en av världens tyngsta medicinska tidskrifter, New England Journal of Medicine, nyligen publicerades ett arbete som knappast hade accepterats av den långt lägre rankade svenska Läkartidningen. Artikeln ”Failed Assignments — Rethinking Sex Designations on Birth Certificates” hävdar att man borde plocka bort kön från amerikanska födelseattester. Argumenten är dock svaga.

Att det i sällsynta fall föds barn med intersextillstånd, sjukdomar som gör könsutvecklingen onormal, är inget bra argument för att förneka den binära könsuppdelning som varit ett faktum bland den överväldigande majoriteten av jordens djur i många miljoner år. Inte heller är faktumet, att ett mindre antal människor har svårt att psykologiskt acceptera det kön deras kropp uppenbarligen har, något gott skäl att förneka att vi föds med kvinnliga eller manliga kroppar.

När de tre författarna till artikeln, en jurist och två läkare, mot bättre vetande hävdar att biologiskt kön inte skulle vara binärt görs förmodligen detta med goda intentioner, i tron att de hjälper personer med könsdysfori.

På sociala medier replikerade en person med intersextillstånd till en av dessa läkare, att hon (med en till det yttre kvinnlig kropp trots manlig kromosomuppsättning) var trött på att bli använd som rekvisita i transdebatten. Förutom att använda patienter med mycket sällsynta sjukdomar som slagträn försöker en del debattörer dessutom blåsa upp siffrorna för ”intersex” genom att inkludera alla pojkar med vanliga missbildningar av penis, eller vantolka den nya kunskapen om microchimerism: Via moderkakan tar sig ibland celler från fostret till modern och vice versa. Hos en del foster kan stamceller från modern etablera sig och överleva i liten mängd, ibland i årtionden. Men att en man med mikrochimerism ovetandes kan gå runt med lite av mammas celler i sin kropp påverkar inte hans produktion av spermier, han är en man ändå.

Det förs nu fram allt fler förslag på att införa ett tredje kön, åtminstone i juridisk mening. Lagrådet sågade regeringens lagförslag om ändring av kön i folkbokföringen, och en av invändningarna var att det kunde missbrukas av kriminella som ville få nya personnummer.

Skulle detta med ytterligare kön ändå bli verklighet vore det dock bra om vi behöll nuvarande system för personnummer och låter näst sist siffran visa det biologiska födelsekönet; sedan kan man lägga till en bokstav på slutet som visar upplevt kön. Vi kan börja med F, M och X, men det öppnar för att lägga till ännu fler kön. Facebook utökade först till 56, sedan till 71 olika könsidentiteter – och det lär växa.

Att låta personnumrets siffror verkligen vara ett födelsenummer, som förblir detsamma under livet har även medicinska fördelar eftersom män och kvinnor skiljer sig åt i risk för olika sjukdomar, och vården vet då lättare vem som ska inbjudas till cellprov eller prostatascreening.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Krönikör och barnläkare från Göteborg

Ämnen i artikeln:

VetenskapKönsdysforiUSA

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev