Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Hur kan det vara brottsligt att be om bröd?

Publicerad: 27 april 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Tiggeriförbud

“Människan hon är människa, därför måste man ge henne bröd”. Brechts sång ljuder i mitt huvud när kvinnan som sitter utanför vår lokala mataffär ber om bröd. Jag köper bröd. Ett av mina barn frågar mig varför. För att jag måste. För att jag är en människa, precis som kvinnan på gatan.

Många andra ber om mina pengar. Välgörenehetsorganisationer, mobiloperatörer, banker. Medan den som ber om bröd eller pengar till natthärbärge kallas för tiggare heter det att den som ber om bidrag till sin förening bedriver insamling och den som vill ha pengar till ett företag ägnar sig åt fundraising eller business.

“Jag var hungrig och ni gav mig att äta”, sa Jesus enligt Matteusevangeliet. Solidaritet finns allmänt utbredd också hos de som inte tror på Jesus. Men Martin Valfridsson, tidigare Nationell samordnare för utsatta EU-medborgare håller andra principer högre. Till Ekot säger han att han ångrat sig sedan han skrev sin rapport. Nu vill han förbjuda tiggeri. Hans argument: “det finns så hög grad av utnyttjande”.

Det har upprepade gånger spekulerats i om det kan finnas organiserad brottslighet bland människor som tigger. I dokumentären Lykkelandet visar norska NRK hur ett kriminellt nätverk styr tiggeriet i staden Bergen, och att prostitution, narkotika och stölder förekommer. Men flera bilder som användes i programmet har avslöjats som falska. Programmet har trots det redan fått effekt. Enligt Dagens Nyheter har flera tiggare blivit attackerade efter att programmet sändes.

Som både Valfridsson och vi andra vet finns det också andra branscher med kriminalitet och svarta pengar. Trots det har vi varken förbjudit byggarbeten eller städhjälp. Tvärtom har vi gett de två branscherna skattelättnader som kostar samhället över 20 miljarder årligen. Den som snickrar eller tvättar fönster riskerar heller inte att spottas på eller misshandlas.

Om det är vanligare med brott bland tiggare är det fortfarande de brottsliga handlingarna som ska angripas och inte människorna själva eller deras hunger. Att straffa den utsatte för sin utsatthet bör förpassas till historiens sophög. Att socialt utsatta människor straffas hårdare än välbemedlade, genom journalistiska ordval och av rättsväsendet, måste få ett slut.

“Begär arbete. Om de inte ger er arbete, begär bröd", agiterade Emma Goldman. "Om de inte ger er arbete eller bröd, ta bröd.”

Fortfarande är social rättvisa långt bättre än att tvingas lita på andras välvilja eller kriminalitet för att bli mätt. Hur kan det vara lagligt att be om guldkant men ett brott att be om bröd?

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Ämnen i artikeln:

Tiggeriförbud

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev