Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Högspecialiserade kommuner är framtiden

Kommuner och regioner kan lära sig av sjukvården. Flytta besluten dit det finns kompetens, och det som inte hinns med i en beslutande församling kan lämpas över på en annan.

Publicerad: 19 september 2019, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KommunerSpecialistvårdFörtroendevalda

Efter beslut från regeringen pågår en centralisering av vård som bedöms som högspecialiserad. Om den svåra vården sköts på få sjukhus kommer kvaliteten att höjas, vården blir mer jämlik och 500 liv om året gå att rädda, menade Måns Rosén i den utredning som låg till grund för beslutet. Kritikerna menade att de små sjukhusen skulle förlora såväl kompetens som pengar - det är inte gratis att skicka patienter till andra regioner.

Patienter skickas också runt i annan slags vård. Födande kvinnor hänvisas utanför länsgränserna när förlossningsplatserna tryter. Här menar ansvariga politiker att det är olyckligt men samtidigt ett obetydligt problem då det sker så sällan. För den drabbade kvinnan i värkarbete som tvingas åka till en annan stad är dock sådana resonemang inte särskilt tröstande, och den personal som tvingas meddela domen om hänvisning upplever ofta samvetsstress.

Icke desto mindre är det så sjukvården nu ser ut, och tycks förbli. Då uppstår frågan varför inte samma finurliga principer tillämpas utanför vården. Ta exempelvis kommunalpolitiken. Är det rimligt att tro att landets alla 290 kommuner ska besitta kompetens nog att fatta politiska beslut? Den som sneglar på Sölvesborgs förbud mot regnbågsflaggan begriper snart att så inte är fallet. Borde vi i analogi med vårdens centralisering möjligen även centralisera högspecialiserade politiska beslut?

Och de frågor som förs upp på den kommunala eller regionala dagordningen men inte hinns med på fullmäktigemötet utan bordläggs, skulle inte de besluten enligt modell förlossningsvård kunna överlåtas till någon annan kommun eller region som för tillfället råkar ha det glest i protokollen? Här finns synergiska effekter att skapa. Om politiker på ett ställe inte hinner med sitt jobb får någon annan fatta och verkställa beslut. Vi kanske rentav kan minska antalet politiker, ålägga politikerna själva det krav på ständig effektivisering som politikerna ålägger vård, skola och omsorg?

Låt vården stå modell för nya kreativa lösningar. Tänk att besluten måste flöda genom systemet. Tänk Lean. Eller ännu hellre, tänk om i frågan om vårdens, skolans och omsorgens organisering. Om det känns svårt att fatta det beslutet, lämna över det till högspecialiserade centra! Vi som arbetar i dessa verksamheter är tveklöst beslutskompetenta nog.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News