Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Högern vill ställa massan utanför – nu krävs strid

Är människorna i den stora massan för dumma och obildade för att få vara en del av demokratin? Dessa tankar förekommer i en nyutgiven bok från Timbro. Det är dags att rusta för en demokratistrid de flesta trodde var vunnen.

Publicerad: 19 maj 2017, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FörtroendevaldaPartipolitikSverigedemokraternaFolkomröstning

”När vi pratar om hur demokratin mår så är ju en aspekt att parlamentarismen börjar bli ganska gammal. Alltså lever vi i gamla system som var konstruerade för en helt annan verklighet än den som vi har i dag. Det behöver inte innebära att vi kommer ha ett helt annat system nästa år, men jag tror att det kan vara en förklaring. De här partierna har levt ganska länge och de byggdes av människor som levde i en annan värld.”

Så sa Timbro-chefen Karin Svanborg-Sjövall vid ett seminarium om politisk oro som arrangerades av Novus i Almedalen 2016.

I den påföljande replikväxlingen ifrågasatte jag detta uttalande och undrade vad det förda resonemanget om denna ”gamla demokrati” leder fram till. Svaret från Timbro-chefen var det dunkla: ”Demokratin kommer se ut på ett annat sätt”. Sedan dessa har jag funderat på hur Timbros nya demokrati skulle se ut. För ett par tre veckor sedan kom svaret.

Timbro har översatt och gett ut boken ”Efter demokratin”, där filosofen Jason Brennan argumenterar för att folkstyret ska avskaffas, eller i varje fall starkt deformeras till ett slags expertvälde med graderad röstlängd och prov som medborgarna ska avge för att alls få rösta.

Människorna i den stora massan är helt enkelt för dumma, ointresserade och obildade för att ta del av politiken och vara med och fatta de avgörande besluten, anser Brennan och nyliberalerna på Timbro lutar huvudet åt sidan och säger: ”Intressant!”.

Tankesmedjor ger inte ut dyra översättningar av utländska böcker på måfå. Timbro vill alltså inspirera till en debatt på högerkanten om hur demokratin ska ”hanteras”. Man vill väcka tankar och denna tanke är alltså, 2017, att demokratin inte bara har brister utan bör stympas och avvecklas.

När man läst Brennans svidande vidräkning med alla folkstyrets nersidor känner man att den engelska originaltiteln var mycket mer klargörande om vad boken handlar om. På engelska heter den ”Against democracy”.

Mönstret med svensk höger och demokratisynen blir ännu mer intressant om man till Timbros teoretiska förslag lägger realpolitiken.

I en annan del av Stockholms innerstad har Timbros ägare på Svenskt Näringsliv de senaste åren i praktiken haft politikerskola med ledande Sverigedemokrater för att få dem positiva till vinstdrift i välfärden, försämrad arbetsrätt och sänkta skatter. SD har lyssnat och suddat och ändrat i sina program.

Näringslivet gör allt för att skydda sina vinster. På kort sikt handlar det om att få M att bilda regering med stöd av SD. På lite längre sikt förbereder Timbro oss mentalt för att urholka demokratin och ta ifrån medborgarna deras rösträtt.

Det går säkert även att få SD:arna att diskutera Brennans antidemokratiska visioner i sin diskussionsklubb på Näringslivets hus. Timbro ger säkert bossarna ett bra pris om de vill ha en låda böcker till en studiecirkel i avdemokratisering med SD-ledningen.

Vi andra bör nog rusta oss för en demokratistrid de flesta trodde var vunnen.

Vad direktörerna i Svenskt Näringsliv dock visat är att elitstyre ingalunda är något vaccin mot historielöshet, kortsiktig dumhet och extremism.

Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys och författare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev