Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Hög tid för kortad arbetstid i vård och omsorg

Hur ska sjukvård och omsorg lyckas behålla sin personal när allt fler blir sjuka eller går in i väggen? Att stoppa denna utveckling borde ha högsta prioritet i alla kommuner och landsting.

Publicerad: 15 februari 2017, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Psykisk ohälsaSjukskrivningar

Torsby kommun har halverat sjukskrivningarna på tio år, från 8,5 procent 2004 till 4,3 procent 2015. Kommunen har omkring 1 100 anställda. 80 procent är kvinnor.

HR-strategen Tina Bengtsson och Torsby kommun har fått mycket uppmärksamhet för detta. Hon låter lätt besvärad när jag frågar om det framgångsrika arbetet med ”förebyggande sjukskrivingar”, en insats där Försäkringskassan står för hela sjukpenningen.

Tina Bengtssons svar kan sammanfattas: Det är inte bara det och det är inte bara jag, vi har många insatser och vi är många som samarbetar kring detta, till exempel chefer och fackliga ombud. Hon förklarar: ”Jag har turen att jobba med en väldigt bra företagshälsa. De levererar individuellt anpassade insatser. Deras kundsamordnare är en företagssköterska som jag har nästan daglig kontakt med. Tillsammans vill vi ta fram de bästa verktygen för varje individ. De ser en medarbetare som ska vara delaktig i alla beslut, inte en patient.”

Om någon redan blivit sjuk räcker det förstås inte med förebyggande sjukskrivning. ”Vi kartlägger vad ohälsan beror på och agerar oavsett vad det rör sig om. Som arbetsgivare lägger vi ingen vikt vid om problemen hör till livet eller om det beror på jobbet. Det kan vara arbetspåverkande, oavsett.”

Arbetsförmågan kan påverkas av ett barn som får en diagnos, gamla bräckliga föräldrar, en skilsmässa, ett dödsfall. Det är glädjande med arbetsgivare som inser att stöd behövs även i svårigheter där arbetet inte är orsaken.

Ett systematiskt arbete har pågått i Torsby mer än tio år. Har sjukligheten förändrats? Ja, säger Tina Bengtsson, i början handlade det mest om äldre kvinnor med problem kopplade till rörelseapparaten. I dag handlar det mer om unga kvinnor och stress. ”Samhället i stort behöver ta reda på varför, det är inte bara en fråga för arbetsgivare. Varför går så många in i en sjukskrivning tidigt i sitt yrkesliv?”

Kraven ändras i både livet och arbetet. Den som vill ha ett exempel på processen bakom utmattning kan gå in på SKL:s www.uppdragpsykiskhalsa.se och se ”Vägen till väggen – Annas resa”. Plötsligt kan minnet vara borta, mitt i en daglig biltur. Höger eller vänster? Ingen aning.

Den drabbade har vägrat se faran. Då blir arbetsgivaren en viktig part. Rehabiliteringen kan ta lång tid. Byråkrati kan förvärra situationen. För Anna i SKL:s film vände det när hon fick en koordinator på sin vårdcentral, ”en otrolig lättnad”. Hennes tempo var inte hållbart, varken hemma eller på jobbet.

När Anna kunde återgå till arbetet blev det på 75 procent. Det är tragiskt att unga utmattade ska behöva betala ett så högt pris, inte bara i lidande och hälsa utan också med lägre inkomst. Många får en bestående överkänslighet för stress och som avslutning: lägre pension livet ut. Det är hög tid för en generell arbetstidsförkortning med bibehållen lön i vård och omsorg.

Det är tragiskt att unga utmattade ska behöva betala ett så högt pris, inte bara i lidande och hälsa utan också med lägre inkomst.

Åsa Moberg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News