Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Malcom Kyeyune: Hög tid att få koll på vart skattepengarna går

Det enda sättet att garantera att skattepengar för olika projekt inte betalas ut till bluffmakare, är att på förhand ha en plan för uppföljning av utbetalade medel.

Publicerad: 21 juni 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Bidrag

Nyligen gick det att läsa om att regeringspartierna och de borgerliga partierna tillsammans kommit överens om ett antal åtgärder för att motverka terrorism i Sverige. Ett av de mer intressanta besluten handlar om att Allmänna arvsfonden ska granskas och reglerna eventuellt ändras, för att undvika att de pengar som fonden betalar ut hamnar i fel händer.

Detta är på tiden. I Sverige har vi länge burit på en romantiserad bild av det så kallade ”civilsamhället”; när man hör politiker och debattörer tala om denna mytomspunna sfär så framträder en rosenskimrande bild av diverse ”eldsjälar” som idogt bygger ett mjukare, vänligare och mer demokratiskt samhälle med sina bara händer. Det finns en tro – om inte en övertro – på att många samhällsproblem kan lösas genom dessa privata initiativ.

Verkligheten har dock visat sig långt mer solkig än så. Självklart finns det en och annan eldsjäl i vårt avlånga land, men det finns också en hel del skojare och bedragare. Egentligen är detta en självklar insikt för vuxna människor – hantera inte stora summor pengar utan mekanismer för att hålla de giriga och lycksökande borta – men det är något i vår rosenskimrande bild av civilsamhället som gjort att många släppt garden.

Ett exempel: Malmö kommuns projekt ”Våra Liv”, med syfte att motverka radikalisering bland ungdomar har i backspegeln visat sig vara en riktig dunderkalkon. Partnern i projektet kan eller vill inte uppge vart de miljonbelopp man erhållit faktiskt gått, och några extremister har mig veterligen inte getts en bättre väg.

Skolan Kunskapsljuset i Norrköping är ett annat exempel; även här har en organisation erhållit mångmiljonbelopp i form av extrastöd från kommunen, varefter pengarna verkar ha försvunnit in i ett slukhål.

Det ser onekligen dåligt ut när projektpengar ämnade att motverka radikal islam hamnar hos organisationer med närapå identiska åsikter till dem som pengarna var menade att bekämpa. Dock så är ren och skär mänsklig girighet, inte religiös extremism, i regel det största problemet när stora summor pengar byter hand.

Det är hög tid för både stat och kommun att lämna de rosenskimrande glasögonen på hyllan. Agnarna måste skiljas från vetet, eldsjälarna sorteras från lurendrejarna. Detta går bara att göra om man har en plan för hur man ska följa upp och kontrollera hur pengar används innan pengarna betalas ut.

Det tål att sägas igen: revision måste vara en integrerad del av projekt från början till slut, inte något som man tillgriper i panik när det visar sig att saker och ting inte står rätt till. Den kommun som på förhand vet när och hur man ska kontrollera vart pengarna faktiskt går kommer dels att undvika att skattepengar slösas bort, dels undvika genanta tidningsrubriker.

Ronald Reagan sa som bekant ofta ”Trust, but verify”. Denna attityd funkade bra nog för att kunna förhandla fram kärnvapennedrustning. Inget tyder på att den på något sätt skulle vara mindre lämpad i vår situation.

Lita på eldsjälarna, alltså, men glöm inte att verifiera!

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Malcom Kyeyune

Skribent, debattör samt medlem i Tankesmedjan Oikos förtroenderåd

Ämnen i artikeln:

Bidrag

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev