Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Hillevi Engström måste ta fram blåslampan

Göteborg har i dag till antal fler IS-krigare än hela USA och inom EU28 är det bara Belgien som har fler IS-krigare än Sverige per capita. För nya nationella samordnare mot våldsbejakande extremism är det bara att kavla upp ärmarna. Det är allvar nu. Människoliv står på spel, även utanför vårt land.

Publicerad: 3 juni 2016, 04:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ExtremismIslamismRadikalisering

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterade i går Hillevi Engström, tidigare arbetsmarknadsminister, som ny nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Det är utmärkt att Mona Sahlin får en efterträdare. Samordnaren ska bland annat stärka lokal samverkan i syfte att motverka våldsbejakande extremism. Det är säkerhetspolitiskt nödvändigt.

I mars skickade samordnarens sekretariat ut en enkät till de 290 kommunala kontaktpersonerna mot våldsbejakande extremism. Ynka 7 procent av kommunerna hade en färdig handlingsplan och endast en tredjedel har genomfört utbildningsinsatser som syftar till att höja kunskapen hos de kommunalt anställda. Våldsbejakande extremism handlar bokstavligen talat om liv och död och förebyggande insatser även på lokal nivå måste prioriteras.

Ett talande exempel är malmöiten Osama Krayem som sitter fängslad i stadsdelen Saint-Gilles i Bryssel. Han är misstänkt för terrorbrott i samband med blodiga dåden i den belgiska huvudstaden den 22 mars och är även formellt misstänkt för inblandning i attackerna i Paris den 13 november i höstas. Enligt belgisk åklagare var det Osama Krayem som försåg attentatsmännen på flygplatsen med väskorna som fylldes med sprängmedel. ”Vi behöver tre väskor för vår attack”, sa skåningen i mobiltelefon ombord på en spårvagn tre dagar innan dåden. Osama Krayem är uppvuxen i Rosengård och uppgifter talar för att han radikaliserats via en islamisk förening i Malmö.

Redan 2009 varnade forskare från Försvarshögskolan i en rapport, beställd av alliansregeringen, för ökande islamistisk extremism i Rosengård. Författarna intervjuade personer verksamma inom skola, socialtjänst och polis. ”Samtliga respondenter identifierade Rosengård som den stadsdel där problematiken är störst. Radikalisering verkar även växa i andra stadsdelar som exempelvis Södra Innerstaden, Lindängen och Fosie.” De som intervjuades lyfte fram flera pådrivande faktorer: trångboddhet, åsiktspoliser, arbetslöshet och isolering från det svenska samhället. En viktig slutsats är att barn och ungdomar är en särskilt sårbar målgrupp för radikalisering.

Sorgligt nog avfärdades rapporten när den lanserades. Anders Danielsson, dåvarande chef för Säkerhetspolisen, sågade den. ”Man bekämpar inte brott med grova generaliseringar” röt Säpochefen och hävdade att ” Rosengård fungerar hur bra som helst”. Han beskrev samarbetet med de muslimska församlingarna som gott och att hotbilden mot Sverige som låg. Hur en person med så bristande analysförmåga fått förtroendet att vara generaldirektör för Migrationsverket är en gåta. Han måste bytas ut.

Tid har gått till spillo. Göteborg har i dag till antal fler IS-krigare än hela USA. Inom EU28 är det bara Belgien som har fler IS-krigare än Sverige per capita. Blåögd inkompetens à la Anders Danielsson har gjort stor skada. Hillevi Engström behöver omgående kavla upp ärmarna och ta fram blåslampan. Det är allvar nu. Människoliv står på spel, även utanför vårt land. Svenska terrorister är gränslösa.

Jenny Sonesson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev