Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Hatet har normaliserats i den politiska debatten

Samma politiker som genom ynklig miljöpolitik fått 15-åriga Greta att känna sig tvungen att agera med skolstrejk för klimatet har normaliserat hat mot fattiga och hemlösa migranter så effektivt att barn anser att det är något att skryta om att misshandla och döda en av dessa våra mest utsatta, skriver Jona Elings Knutsson

Publicerad: 5 september 2018, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Barnen har varit i fokus i valdebatten. Socialdemokraterna lockar med en extra ledig sommarvecka för familjerna, Kristdemokraterna har omdefinierat genuspedagogik till att betyda att slita leksaker ur händerna på barn, Liberalerna kämpar vidare med mobilförbud i skolan och Sverigedemokraterna vill försämra rätten till abort.

Men det som stuckit ut ännu mer är barnen som själva agerat politiskt. Femtonåriga Greta har blivit världskändis genom att skolstrejka för klimatet. Nu är hon inne på tredje veckan utanför riksdagshuset i Stockholm. Hennes aktion har tveklöst haft genomslag, men hon har också utsatts för ett hisnande stort hatdrev på sociala medier.

Greta har kallats utvecklingsstörd, terrorist och hora. Hon har anklagats för att vara manipulerad av sin mamma, utnyttjad av mamman i marknadsföringssyfte. Flera vuxna, ofta anonyma, har lovat att anmäla strejken till de sociala myndigheterna eftersom vi faktiskt har skolplikt i Sverige. Visst missar Greta skolan, men det är sannolikt ett större problem att vuxna människor hatar och hotar henne.

Samtidigt 30 mil från Riksdagen står fyra barn, jämnåriga med Greta, misstänkta för mord. De har under månader trakasserat hemlösa Gica i Huskvarna. Polisen trodde först att han dött en naturlig död, men barnen hade filmat när de misshandlat Gica och för att skryta visat filmerna för andra barn.

I lilla Huskvarna kan alltså fyra barn under en lång period systematiskt trakassera en medmänniska utan att vuxensamhället alls reagerar. Och efter att mordet blivit känt har jag inte sett någon kalla barnen i Huskvarna för utvecklingsstörda, terrorister eller horor. Den av de fyra som är över 15 år och straffmyndig sitter nu häktad. Han missar alltså också skolan, precis som Greta.

Har dessa barn manipulerats av sina föräldrar, eller har de bara insupit den idiotins kapprustning som pågår i de politiska lägren på högerfronten? Kapprustningen där inget uttalande om tiggare eller flyktingar är så grovt att det inte kan övertrumfas med ett ännu grövre. En kapprustning som också involverat mittenpartierna, såsom Socialdemokraterna. En kapprustning som gör att barn i Sverige ligger vakna om nätterna och oroar sig för internering, utvisning eller repatriering. Oroar sig för att själva skickas ut ur landet, eller oroar sig för att det ska drabba deras vänner.

Samma politiker som genom ynklig miljöpolitik fått Greta att känna sig tvungen att agera med skolstrejk för klimatet har normaliserat hat mot fattiga och hemlösa migranter så effektivt att barn anser att det är något att skryta om att misshandla och döda en av dessa våra mest utsatta. En extra ledig vecka, mobilförbud eller flickor som leker med dockor och pojkar med vapen kommer inte ändra på det.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev