Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Härligt när politikerna ber om en nagel i ögat

Nu reagerar de lokala politikerna på TV4:s nedläggning av sina lokalsändningar. Det är bra. Jag är glad att politiker står upp till journalistikens försvar. Då finns en grundläggande förståelse för vad demokrati är. Inte bara att politiker väljs av medborgarna i fria och rättvisa val, utan även att politiken granskas och debatteras mellan valen, skriver Åsa Petersen.

Publicerad: 21 april 2014, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Lokalpolitik

Det finns nog inte ett enda kommunalråd eller landstingsråd som aldrig har svurit över en lokalreporter. När lokaljournalistiken är som bäst är den en nagel i ögat på den lokala makten.

För att lyckas med det måste lokalreportern vara initierad. Alltså veta hur staden och regionen styrs, både formellt och informellt. Vilka intressen gynnar varandra och krockar? Vilka politiker är bästisar och vilka tål helt enkelt inte varandra? Vilken makt har tjänstemän, näringslivstoppar och universitetsrektorer?

Sådan lokalkännedom tar tid att skaffa sig. Den erövras genom vardagliga kontakter med medborgare och genom att plöja tusentals handlingar. Sådan kunskap är omöjlig att ha för en journalist som kommer utifrån och som är blixtinkallad att på några timmar rapportera om en sensation.

Om kommunalråd och landstingsråd ibland känner sig missuppfattade av lokaljournalister, är det inget mot hur missuppfattade de kommer att känna sig den dagen lokaljournalistiken är död. Därför är det en angelägenhet inte bara för medborgare och journalister, utan även för politikerna, att medieskuggan sänker sig över allt större delar av Sverige.

Jag bor i Norrbotten. Här känner vi av journalistikens centralisering som på få andra platser. TT har redan lämnat Norrland. Sveriges mest betydande nyhetsbyrå har alltså ingen fast personal på nästan 60 procent av landets yta. Även SVT omfördelar resurser från norr till söder. Till det kommer att TV4 lägger ner sina lokalsändningar i hela landet.

”Oroväckande”, säger kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth. Hon låtsas vara överraskad trots att kravet på lokalsändningar precis har strukits ur kanalens sändningstillstånd.

I Dagens Samhälle protesterar en rad regionråd och kommunalråd från Socialdemokraterna, Centern och Moderaterna. ”Det som är vardag för företagare, organisationer och det civila samhället riskerar att i rutan framställas som något avlägset. Journalister får aldrig någonsin bli turister i sina egna regioner”, skriver de.

Jag är glad att politiker står upp till journalistikens försvar. Då finns en grundläggande förståelse för vad demokrati är. Inte bara att politiker väljs av medborgarna i fria och rättvisa val, utan även att politiken granskas och debatteras mellan valen.

Politikerna har naturligtvis fler skäl än rent demokratiska att försvara den lokala journalistiken. En region eller kommun som det inte rapporteras om får svårare att överleva – vilka människor och företag ska vilja flytta till en plats som ingen ens vet existerar?

Och hur kul blir det att vara kommunalråd eller landstingsråd utan att någon vet vad du gör? Utan att få några träffar på Google? Det kan verka som ett småttigt skäl för politiker att försvara den lokala journalistiken, men jag har full förståelse för den känslan.

Vi behöver alla våra naglar i ögat.

Åsa Petersen, Frilansjournalist

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Lokalpolitik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev