Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Häpnadsväckande att hatbrott belönas

Hovrättsdomen innebär att en bugg har byggts in i systemet. En bugg som överlåter asylprövningen till instanser som ger människor klartecken att förbättra sina chanser att stanna i landet genom att begå våldshandlingar mot andra.

Publicerad: 18 september 2018, 04:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Antisemitism

Förra veckan föll Hovrätten för västra Sveriges dom mot en man som i vintras attackerade synagogan i Göteborg med brandbomber. Mannen kom ursprungen från den av Sverige erkända staten Palestina och genomförde attacken som en reaktion på USA:s meddelande att man erkände Jerusalem som Israels huvudstad.

Mannen hade sökt asyl i Sverige men fått avslag. Migrationsverket ansåg inte att det fanns några hinder att utvisa honom och stod i begrepp att verkställa utvisningen.

Hovrätten slog nu fast att mannen hade gjort sig skyldig till ett allvarligt politiskt brott riktat mot alla judar men ogillade åklagarens begäran om utvisning. Hovrätten menade att mannens mänskliga rättigheter inte kunde garanteras bland annat ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”.

En person begår ett hatbrott och belönas med att slippa en pågående utvisning. Det är häpnadsväckande.

Här skulle jag kunna fortsätta genom att tala mig blå om antisemitism, spy ur mig någon sarkasm om statligt sanktionerade pogromer eller diskutera konflikten mellan Israel och Palestina. Debatten skulle snart spåra ur - som den alltid gör när judar och Israel förs på tal.

Gnälliga judar gnäller. De gnällde för 5000 år, de gnällde för 75 år sedan och de gnäller idag. Vad nytt, liksom?

Så låt mig underlätta genom att plocka bort judarna och Israel ur ekvationen. Vad blir då kvar?

Alla människor som söker asyl flyr ifrån något, det kan vara totalitära regimer, förföljelse, hot och förtryck. Många är desperata och det vore konstigt om de inte tog till alla till buds stående medel för att slippa återvända dit de flytt ifrån.

Så kommer då hovrättsdomen och ger en yngling som var på vippen att utvisas möjligheten att stanna. Bingo. Plötsligt har en bugg byggts in i systemet som överlåter asylprövningen till instanser som ger människor grönt ljus att genom våldshandlingar mot någon annan förbättra sina chanser att få stanna. Attackera här i Sverige den grupp som du i ditt ursprungsland ser som din förtryckare och öka på så sätt dina chanser att slippa skickas tillbaka.

Muslimer i Asien flyr från buddistisk förföljelse, kristna i Mellanöstern från muslimsk. Om dessa utsatta grupper skulle attackera buddistiska eller muslimska mål i Sverige, kunde de alltså få stanna just tack vare sina illgärningar.

Synagogan i Göteborg var första målet och det var ren tur att ingen blev skadad eller brann inne. Nästa gång kan någon dö. Frågan är vem eller vilka som står på tur.

Det finns många moskéer, synagogor, tempel, kyrkor, kapell och kulturföreningar som plötsligt ligger i riskzonen när människor som gör allt och lite till för att få stanna ges en möjlighet att påverka en annan instans att ändra ett redan fattat beslut.

Det här är inte något som bara kan drabba judar. Det berör alla. Vilken blir nästa grupp? Om den här domen blir prejudicerande hamnar alla i skottlinjen.

Låt domen utstå Högsta domstolens prövning – för allas framtida trygghet och säkerhet.

Anna Ekelund Nachman, journalist, liberal debattör & begravningsentreprenör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Antisemitism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev