Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Hållbara jobb skapas av företagare som får hållas

Om företagen inte frodas och utvecklas drabbas kommunerna. Ungdomen flyttar, det lokala näringslivet utarmas, befolkningen åldras och allt färre får försörja allt fler

Publicerad: 17 april 2014, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Ekonomisk politikEkonomi

Jobben, sysselsättningen, arbetskraften! Inget sägs vara viktigare 2014. Ja, ökad sysselsättning och fler arbetade timmar ger högre skatteintäkter, vilket betalar vår gemensamma välfärd. Inte heller är det obekant att sysselsättningen i det privata näringslivet svarar för 7 av 10 jobb.

Ty utan Kapitalet står sig Staten slätt. Fråga vilket kommunalråd som helst på stålorterna hur de ekonomiska sambanden ser ut. 10 000-tals jobb är hotade på orter som Luleå, Hällefors, Degerfors, Borlänge, Fagersta och Oxelösund. Industriarbetarklassen är på väg att försvinna.

Piskan som viner över företagen kommer från strukturomvandling, global konkurrens och inte minst digitalisering och automatisering av mänskligt arbete. Sedan 1990 har 360 000 industrijobb försvunnit. Det mesta pekar på att de kommande 25 åren inte blir mycket annorlunda. Varken sossar eller moderater har här något att sätta emot.

Näringslivet skulle förstås inte fungera alls utan tjänsterna som stat, kommun och landsting tillhandahåller. Men det är lika sant att den offentliga sektorn är mer beroende av ett välmående näringsliv än tvärtom. Vi som har förmånen att arbeta åt den offentliga sektorn bör därför vara ödmjuka inför det faktum att 3,2 miljoner anställda i näringslivet finansierar våra jobb.

När alla skatter i princip har sitt ursprung i privat produktion och privat konsumtion finns det en viss logik i att inte hugga sönder de händer som matar oss.

Om företagen inte frodas och utvecklas drabbas kommunerna. Ungdomen flyttar, det lokala näringslivet utarmas, befolkningen åldras och allt färre får försörja allt fler. Glädjen över utlokaliserade myndigheter, offentliga jobbsatsningar, flyktingboenden och regionalstöd från EU är många gånger kortvarig.

När arbetslösheten diskuteras är det ofta som om kopplingen mellan privat företagsamhet och jobb inte existerar. När företagare möter hård konkurrens, pressas av teknikskiften, drabbas av improduktiva kostnader, går från vinst till förlust – ja, då blir folk av med jobbet.

Samma regel gäller också åt det andra hållet. Lönsamma företag ökar den beskattningsbara sysselsättningen och handeln. 9 av 10 skattekronor tas från löner och konsumtion.

Märkligt många förfasas över arbetslösheten samtidigt som de misstror privata entreprenörer och företagsvinster. De kräver ”jobb åt alla” utan att acceptera de elementära premisserna. Man fokuserar på ”girighet” och orättvisor, när det är bara är företagande under lönsamhet som kan leda till nya jobb och hållbar sysselsättning. Den otacksamma, gnälliga attityden till privat företagande i Sverige är i praktiken ett slag mot välfärden eftersom den står och faller med skatter från det privata företagandet.

Vi som har för­månen att arbeta åt den offentliga sektorn bör vara ödmjuka inför att 3,2 miljoner anställda i näringslivet finansierar våra jobb.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Ekonomisk politikEkonomi

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev