Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Håll PK-ideologerna borta från skola och elproduktion

Utbildning och elektricitet är samhällets ryggrad. Ideologistyrning bör därför vänligt men bestämt undvikas. Allt handlar om kvalitet och effektivitet. Vilket Fridolin kanske inte tänkte på?

Publicerad: 4 maj 2015, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FriskolorKärnkraftEnergipolitik

Statliga Vattenfall meddelade nyligen att de kommer att stänga två av sina kärnkraftsreaktorer några år tidigare än vad som tidigare sagts. Enligt bolaget är reaktorerna inte lönsamma. Låga elpriser och höjda skatter sägs vara de främsta orsakerna till det förtida stoppet.

Mitt intresse när det gäller elektricitetsproduktion är att jag föredrar billig el framför dyr och miljövänligt producerad el framför miljöförstörande el. Jag har absolut inget emot kärnkraft. Men finns det bättre och mer effektiva sätt att producera el så ska de givetvis fram i täten.

För vårt välstånd och vår välfärds skull är det dock viktigt att det inte sitter några ideologer och bestämmer om hur elen ska tillverkas på ett politiskt korrekt sätt. Kvalitets- och effektivitetsskäl bör styra över så viktiga saker som elektricitet. Annars kan det gå på tok.

Strax före första maj presenterade utbildningsföretaget Academedia sin fjärde årliga kvalitetsrapport. Presentationen genomfördes på Academedias samhällsmarknadsdag på ABF-huset i Stockholm. Academedia ägs av EQT, ett riskkapitalbolag i Wallenbergsfären.

Utbildningsminister Gustav Fridolin medverkade på Samhällsdagen. Fridolin fick frågan om det enligt honom fanns någon framtid för privata skolföretag i Sverige. Han gav flera vaga och ett klart besked. ”Idéburna friskolor ska inte omfattas av de kommande regelskärpningarna. De skolorna kommer definitivt att vara kvar”, sa Fridolin.

Mitt intresse när det gäller utbildningsproduktion är att jag föredrar bra utbildning framför dålig och kostnadseffektivt producerad utbildning framför onödigt kostsamma utbildningar. Jag har absolut inget emot idéburna friskolor. Är idéburna skolor crème de la crème så kommer de snart att dominera.

För konkurrenskraftens och bildningsnivåernas bästa är det dock viktigt att det inte sitter några ideologer och bestämmer om hur utbildning ska produceras på politiskt korrekta sätt. Kvalitets- och effektivitetskäl bör styra över så viktiga saker som utbildning. Annars går det på tok.

Gustav Fridolins varma relationer till ”idéburna skolor” är begriplig. Hans parti är sprunget ur slikt och sådant. Det är inte märkligare att en miljöpartist gärna talar väl om idéburna skolor än att en inbiten sosse med uppskattande tonfall säger LO då och då.

Det som oroar mig är mitt intryck av att Fridolin saknar distans till sin vurm för idéburna skolor. Utbildningsministern kanske inte ens märker att hans i övrigt trovärdiga fokus på kvalitetsdrivna skolor helt skjuts i sank av favoriserandet av en viss driftsform?

Sveriges elever ska ha de bästa skolorna oavsett vem som äger dem och oavsett idéerna bakom skolorna. Något annat vore ett riktigt elände.

Idéburna friskolor och kärnkraftsreaktorer kan vid en flyktig blick tyckas vara väldigt olika företeelser. Så är det inte. De båda förenas inte minst av sin genuina otjänlighet som ideologiska ikoner.

Elektricitet och utbildning är för samhällsviktigt för att utsättas för experiment med hög gå-på-tokvarning.

Widar Andersson, Chefredaktör och vd för Folkbladet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev