Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Håll nazisterna borta från Jönköpings gator

Denna vecka räknar judehatande nynazister med att få missbruka våra liberala fri- och rättigheter och fritt få skända Socialdemokraternas 1 maj och bekriga grunden för det öppna samhället. Varför polisen ger nazisterna demonstrationstillstånd i Jönköping är en gåta.

Publicerad: 1 maj 2014, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vi vet att Svenskarnas Parti och Svenska Motståndsrörelsen attraherar kriminella och extrema element med det uttryckliga målet att dels avskaffa demokratin, dels förvägra människor lika värde.

Partiledaren för Svenskarnas Parti har inga problem med att ledande personer i partiet är gangsters och anser att brottslighet kan rättfärdigas.

”Vissa brott räknas inte. Exempelvis brott som kan kopplas till det mångkulturella samhället eller till partiets politiska motståndare”, säger han till Svenska Dagbladet.

Fritt fram alltså att hota, förfölja, misshandla och döda invandrare och alla som ogillar nazism, rasism och extremistisk nationalism. Att en sådan partiledare och ett sådant parti får tillstånd att manifestera sina skändliga intentioner i Jönköping på 1 maj är ovärdigt.

Den förre polisintendenten Eric Rönnegård ifrågasätter i en välskriven debattartikel polisens ganska passiva hållning till kriminella nazistiska demonstranter.

”Många som deltar i en rasistisk demonstration gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp, då de med fanor, sköldar, symboler och uppträdande sprider nazism och nazistisk ideologi. Det innebär att polisen omedelbart ska gripa misstänkta gärningsmän individuellt, enligt skyldighet inskriven i polislagen”, hävdar han i Svenska Dagbladet (28/4).

Eftersom risken för ordningsproblem och motdemonstrationer är överhängande borde polisen i Jönköping ha sagt nej, argumenterar Rönnegård. Ett avslagsbeslut enligt ordningslagen kan tas med ”hänsyn till ordningen och säkerheten” vid demonstrationen. Det är redan bäddat för bråk och orimligt dyra polisinsatser i Jönköping.

Vid sidan av SvP är Svenska Motståndsrörelsen den mest militanta grenen av nynazismen och uppträder med paramilitärisk disciplin, fanor, sköldar och annat mytologiskt krimskrams från Nasse-Tyskland.

Fast bakom nazisternas ökade djärvhet lurar sekteristisk terrorism riktad mot såväl oskyldiga individer som samhället. Därför finns det starka skäl för Säkerhetspolisen och övrig ordningsmakt att lämna läktaren och agera tydligare och mindre tolerant.

Nazisterna är få, men fanatiska och hatiska och utgör både individuellt och kollektivt en samhällsfara. De allra fjunigaste kan kanske överlämnas till Fryshuset och avhopparorganisationer, medan ledarna ständigt bör känna flåset av Säpo och polismakten bakom sig.

Och bättre för staten att stämma i bäcken än i ån. Minns Anders Behring Breivik.

Nazisterna är få, men fanatiska och hatiska och utgör både individuellt och kollektivt en samhällsfara.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev