Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Daniel Persson: Håll aktivisterna i Extinction rebellion kort!

Med alltifrån banderoller till sånger avbryter Extinction rebellion kommunfullmäktiges möten här och var. Är det meningen att vi ska tolka detta som omtanke om vårt demokratiska system?

Publicerad: 25 november 2019, 05:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MiljöKlimat

Klimataktivisterna i Extinction rebellion hyllas för att de säger sig vara för demokrati. Samtidigt avbryter de gång på gång fullmäktigemöten runtom i svenska kommuner. Ribban har uppenbart lagts för lågt.

Att kasta ut någon som beskriver Förintelsen som en skithändelse i mängden och anser att demokrati är irrelevant eftersom klimatfrågan är så viktig är inte en moralisk seger. Det är ett anständighetens golv för vad som kan krävas av en grupp som vill delta i det offentliga samtalet. Vilket förstås också är anledningen till att den tyska grenen kastade ut en av rörelsens två grundare och bekände sin kärlek till demokratin på Twitter. De vill fortsätta bli inbjudna till events och få rubriker av vänligt inställda journalister. De tror inte på demokrati, hur skulle de kunna göra det?

Den gröna rörelsen bygger på antagandet att människan är problemet, inte lösningen. Politiker gör inte vad de borde och vanligt folk är för upptagna av sina familjer, arbeten och plastsugrör för att förstå nödläget. Lägg därtill tron på att mänskligheten är dömd till undergång om vi inte agerar exakt rätt just nu. Den som är övertygad om allt detta kan inte på rimliga grunder vara för demokrati. Det går helt enkelt inte ihop. Demokratin tuggar sig långsamt framåt, sådant har inte fundamentalister tid med.

Inte heller stämmer det överens med Extinction rebellions agerande. Med alltifrån banderoller till sånger eller ramsor avbryter de kommunfullmäktiges möten. Senast i Örebro. Tidigare har de åstadkommit samma sak i Malmö och flera gånger i Umeå. Är det meningen att vi ska tolka detta som omtanke om vårt demokratiska system?

Det handlar inte om civil olydnad grundad i en övertygelse om ett besluts moraliska felaktighet. Tvärtom rör det sig om ett systematiskt underkännande och motarbetande av en legitim samhällsordning.

Umefalangen förklarar på sin hemsida att man inte accepterar att politikerna fattar beslut som de anser förvärrar läget – för det finns givetvis bara ett. Riksorganisationen förklarar på sin näthemvist att regeringen måste styras av ett medborgarråd. Lite längre in på sidan står det att målet är ett medborgaruppror som ska bedriva civil olydnad. När läget är rätt ska de starta en demokratisk process för att ta fram ett förslag till ny grundlag. ”Syftet är att bygga en äkta demokrati.”

Kalla den utvalda utopin vad man vill, Extinction rebellion är precis lika demokratisk som vilken annan fundamentalistisk revolutionär rörelse som helst. Förhoppningsvis håller man bättre koll på dem framöver i landets kommunhus. De kommunicerar trots allt om sina aktioner så det går att göra en riskbedömning. Nästa gång de försöker avbryta ett fullmäktigemöte kanske de kan avlägsnas lite snabbare så att de demokratiska hjulen kan fortsätta snurra.

Håll dem kort nu så att det inte eskalerar. Till slut kommer de mest extrema elementen att bryta sig loss i en liten men extrem falang som Säpo får ta hand om. Resten kan säkra sin försörjning på livstid genom att inkorporera rörelsen och sälja certifieringar till kommuner och landsting som saknar respekt för andra människors pengar.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Daniel Persson

Politisk redaktör, Norrbottens-Kuriren

Ämnen i artikeln:

MiljöKlimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev