Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Guldläge för digitalt geni att starta nytt parti

Den som behärskar sociala medier och lyckas få unga att rösta kan vrida ett lands politiska klimat helt om på ett år. Nu är vi många som väntar på den dramatiska ettårförevalet-förändring som ingen tror är möjlig här.

Publicerad: 15 juni 2017, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FörtroendevaldaPartipolitik

Den som behärskar sociala medier och lyckas få unga att rösta kan vrida ett lands politiska klimat helt om på ett år. Det har visats i både Storbritannien och Frankrike. Denna senaste våg av stillsamt ungdomsuppror började när Bernie Sanders förvånade världen med att locka till sig USA:s unga demokrater. Hans politik beskrevs som lik svensk socialdemokrati.

Donald Trump skapade sedan sin helt osannolika seger över Hilary Clinton på rekordkort tid. Det går att behärska världen via twitter, hävdade han. Än så länge håller han sig kvar.

För drygt ett år sedan lämnade en ekonomiminister den socialistiska regeringen i Frankrike. Han skulle satsa på att själv bli president. Idén att snabbt bygga en ny politisk rörelse, En marche, dömdes ut som chanslös. Presidentkandidaten var Emmanuel Macron.

I Storbritannien kulminerade labourpartiets långa kris med att Jeremy Corbyn, en okänd äldre man, valdes till ordförande med stöd av den unga vänstern. Partiets ledamöter i parlamentet protesterade våldsamt. Corbyn beskrevs som en okarismatisk vänsterextremist som aldrig skulle vinna ett val. Ändå gjorde han nästan det, så fort han fick chansen.

Nu är vi många som väntar på den dramatiska ettårförevalet-förändring som ingen tror är möjlig här. Vem som helst som startar något intressant har ett guldläge, nu när SD tydligt har avancerat in i det politiska spelets etablissemang och blivit ett parti som tillintetgör Moderaterna med sina samarbetsdrömmar.

Den enda äldre socialdemokrat i vårt land som skulle kunna hänföra ungdomen är nog Göran Greider, men han har för mycket att göra med att skriva och sköta sin trädgård.

Ytterst få intresseväckande politiska visioner har synts i den offentliga debatten. En intressant röst är krönikören Michael Storåkers i Dagens Industri, ”entreprenör och styrelseproffs” som drivit ”företag inom kommunikation, mode och auktion”. Han har tidigare i en krönika framfört förslag om platt skatt.

Den energi som rika lägger på skatteplanering, och som fattiga lägger på att undvika inkomster som minskar deras bidrag, skulle då kunna brukas mer produktivt. Vänstern har svårt att förstå att de fattigaste drabbas av de värsta marginaleffekterna, men Finlands försök med basinkomst har startat från den utgångspunkten. (Se DN 12/6 )

Michael Storåkers senaste krönika hade rubriken ”Att leva i skuggan av norrskenet”. (Di 7/6) Hans rapport från high tech-konferensen Norrsken i Stockholm är den bästa snabbanalys jag läst av dagens samhällsklyftor.

Storåkers blir djupt oroad när han betraktar den homogena deltagarskaran: ”Alla behärskar minst fem språk, har digital framgångsblick och jag slår vad om att inte en enda röstar på Jimmie Åkesson.” Var finns dessa superhjärnor nu när samhället behöver dem? Storåkers förslag är enkelt: ”Ring ditt parti i dag och erbjud dina tjänster.”

Vi som varit aktiva i ett parti och gått ur (Gimo socialdemokratiska arbetarekommun 1972-1980 för min del) tror inte att dagens arbetsformer fungerar. Tänk om Storåkers kunde starta eget? Redan genom att stjäla mediernas intresse kunde ett nytt parti bli avgörande 2018.

Åsa Moberg, journalist och författare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev