Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nils Karlsson: Gud har inte befallt vården att skära i penisar

Det finns fortfarande regioner som utför omskärelse på pojkar. Det måste upphöra. En mer långtgående anpassning till religiös moraltolkning är svår att föreställa sig.

Publicerad: 29 mars 2019, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

RegionerReligion

Det tal Sokrates håller inför det fria Aten när han står inför rätta - åtalad för att förleda ungdomen och för att ifrågasätta gudarna, är både ett av de vackraste styckena retorik som skrivits och ett av de sämsta försvarstalen någonsin. Dels för att Sokrates envisas med att förolämpa sina domare och dels för att det innehåller ganska skrytsamma erkännanden av brotten. Den viktigaste punkten i talet är när han ifrågasätter gudarnas auktoritet i moralfrågor.

”Är det rätta rätt för att gudarna vill det eller vill gudarna det för att det är rätt?” frågar Sokrates. Hans poäng är att det goda, den rätta handlingen, inte är något som dikteras av gudarna utan något som vi människor själva har ett ansvar att ta reda på vad det är. Sokrates har självklart rätt i detta. Det är till exempel fel att köra söta levande kattungar i mikrovågsugn, det hoppas jag vi är överens om, och det kommer fortfarande vara fel om så Gud fader själv stiger ner från sin himmelska tron och befaller oss att mikra kattungar.

Samhället ska inte väga in religiös moraltolkning i sitt agerande. Folk får tro vad de vill men det offentliga ska inte väga in religion i besluten. Det gäller allt ifrån separata badtider till krav på att hålla skolavslutningar i kyrkan. Var gärna religiös, men förvänta er inte att samhället ska anpassa sig.

Det finns fortfarande regioner som utför omskärelse på pojkar. Det måste upphöra. En mer långtgående anpassning till religiös moraltolkning är svår att föreställa sig. Regioner ska inte ägna sig åt onödiga operationer och ska verkligen inte medverka till att barn skärs i könsorganen utan att det finns ett medicinskt behov av att göra det. Faktum är att en förälders önskan att låta skära i ett barns könsdelar ska behandlas på samma sätt som om det varit en önskan om att skära bort andra delar; med största misstänksamhet. Samhällets ansvar är här inte att skydda religionsfriheten utan att skydda barnen från oåterkalleliga stympningar. För alldeles oavsett vad som är kulturell tradition eller religiösa påbud så är det objektivt fel att skära i barns penisar om det inte finns medicinska skäl.

Alla vuxna människor med penis ska få göra vad de vill med den (så länge samtycke finns förstås). Det ska vi inte lägga oss i. Gör vad du vill, liksom, men ge fan i barnen.

Vi ska inte i lag eller policy anpassa oss efter religiösa idéer. Även om det är så att Gud har bestämt att det ska skäras i penis så är det inte Gud som styr regionerna. Gud röstar mig veterligen inte ens i valen. Politikerna har därför att efter bästa förmåga och förstånd fatta egna beslut, och om de anser att det är rätt att utan samtycke skära i människors penisar så får de presentera riktigt bra argument för det. Jag anar att sådana inte finns. Att barn kommer att utsättas ändå är inget bra argument, om nu någon skulle få för sig att använda sig av det.

När vi väl fått bort ofoget med omskärelser i vården så är nästa steg att skapa en könsneutral lag om könsstympning. En som inte bara skyddar flickor. Barnkonventionen gör inte skillnad på pojkar och flickor och den säger inget om att ett land måste tillåta könsstympning. Tvärtom faktiskt.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nils Karlsson

Föreläsare och filosof, inte längre miljöpartist

Ämnen i artikeln:

RegionerReligion

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev