Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Gravida har rätt till säkra test oavsett bostadsort

Om Sverige menar allvar med att vara ett feministiskt land måste all fosterdiagnostik kvalitetsgranskas nationellt och NIPT erbjudas i alla landsting. I dag är mödravården ett geografiskt lotteri, skriver Jenny Sonesson.

Publicerad: 27 oktober 2015, 05:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Barn

Den moderna människan lever inte som stenålderskvinnan Ayla i bestsellern Grottbjörnens folk. Det skiljer 30 000 år mellan oss men biologin är densamma.

I dag använder Homo Sapiens bland annat insulin, antidepressiva läkemedel och cellgifter. För mig är det en feministisk självklarhet att kvinnors reproduktion också ska omfattas av vetenskapens välsignelser.

I mitten av en av mina graviditeter upptäcktes plötsligt en svår fosterskada under ett ultraljud. En fallucka i golvet öppnade sig. Men jag är oerhört tacksam för att fosterdiagnostiken erbjöd mig ett livsavgörande val och har aldrig ångrat mitt beslut.

Samma år som jag gjorde min abort, 2011, avbröts 593 andra graviditeter runt om i Sverige på grund av fosterskada eller kromosomavvikelse. Året efter var det 663. En färsk rapport från Socialstyrelsen pekar emellertid på stora regionala skillnader.

I Stockholm aborteras nära 60 procent av alla foster med hypoplastiskt vänsterkammarsyndrom, ett allvarligt hjärtfel, i andra landsting endast 15 procent.

Abortfrekvensen för foster med skador på ryggmärgen är 60 procent i Stockholm och Göteborg men 30 procent i de norra regionerna. Olikheterna kan inte enbart förklaras med rapporteringsgrad eller blivande föräldrars inställning till funktionsnedsättningar.

Troliga orsaker är varierande metoder och kompetens inom mödravården. Det är i så fall oacceptabelt.

60 procent av alla barn med Downs syndrom föddes av kvinnor under 35 år 1999-2013. Utbudet av så kallat KUB-test varierar i landstingen och det förekommer att yngre kvinnor undantas.

Provet fastställer sannolikhet för kromosomavvikelser som Downs syndrom men även trisomi 13 och 18 som innebär att drabbade barn ofta dör som nyfödda.

KUB medför ingen missfallsrisk, vilket invasiva prov gör där en lång nål körs ned i den gravida magen för att suga upp fostervatten eller en bit av moderkakan. Många gravida som hänvisas till invasiva prov avstår på grund av faran för fostret. Oro för kromosomfel kan i stället tynga dem fram till förlossningen.

Statens medicinsk-etiska råd (SMER) presenterade 22 oktober en rapport om en banbrytande metod där foster-DNA analyseras i blodprov från modern utan missfallsrisk. Testet, kallat NIPT, går redan i dag att köpa privat.

Det ger ett säkrare resultat än KUB och snabbare. NIPT tas tidigt i graviditeten och en eventuell abort kan göras tidigare. Kvinnor slipper föda fram foster, vilket är både fysiskt och psykiskt smärtsamt kan jag intyga.

SMER slår fast: ”Utifrån ett etiskt perspektiv är NIPT som metod att föredra framför både KUB och invasiv provtagning.”

Barn växer inte på träd. Barn fångas inte med nät i havet. Barn värks fram i kvinnors kroppar.

Om även män genomled havandeskap är jag övertygad om att mödravården inte skulle vara ett geografiskt lotteri.

Om Sverige menar allvar med att vara ett feministiskt land måste all fosterdiagnostik kvalitetsgranskas nationellt och NIPT erbjudas i alla landsting. Gravidas bostadsort, ålder eller plånbok ska inte avgöra rätten till ett informerat val.

Jenny Sonesson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Barn

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev