Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nils Karlsson: Gör som Greta Thunberg: Lyssna på experterna!

I stort sett samtliga som gett sig in i de allt hätskare kampanjerna mot Greta Thunberg gör sig skyldiga till ett argumentationsfel som kallas ad hominem, man kritiserar personen istället för att bemöta argumenten.

Publicerad: 26 april 2019, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Klimat

Greta Thunberg har två budskap: Lyssna på vetenskapen och agera. Inget komplicerat budskap alls. Det finns inga undertexter, inget att läsa in mellan raderna, ingen produkt att sälja. Hon är vältalig och konsekvent och hon upprepar budskapet om och om igen. Lyssna på experterna. Agera.

Reaktionerna är såklart främst positiva eftersom budskapet är så självklart att alla rimligen kan ställa sig bakom det. Lyssna på experterna. Agera.

Men så finns det folk, framförallt i Sverige, som känner sig så provocerade av hennes aktivism att de bara måste gå till angrepp. Angreppen har pendlat från det rent fascistoida ”hon är så nära downs man kan komma” som XXL:s vd Per Sigvardsson uttrycker det* (som om budskapet att lyssna på experterna och sen agera hade varit mindre självklart om det kommit från någon med downs syndrom) till löjeväckande ”avslöjanden” om att hon minsann är en PR-kupp. En marionett i vuxnas våld. Och så såklart att hon är ett barn. Barn kan ju inte ha rätt! Det vet man ju. Om ett barn skulle komma och säga att kejsaren är naken så ska barnet hånas och granskas och utsättas för kränkningar baserat på vad andra uppfattar som ett funktionshinder. Komma här och säga att kejsaren är naken, liksom. Pojken i H.C. Andersens saga hade säkert en PR-byrå bakom sig och någon Södermalms-copywriter hade troligen skrivit hans uttalande.

Ett mer försåtligt angrepp är att hävda att Thunberg framställer sig själv, eller framställs av andra, som expert på klimatet, på växthuseffekt, på politiska lösningar. Men det är inte sant. Thunbergs budskap är inte att hon är experten men att det finns experter. Och att vi måste lyssna på dem. Och agera.

I stort sett samtliga som gett sig in i de allt hätskare kampanjerna mot Thunberg gör sig skyldiga till ett argumentationsfel som kallas ad hominem. Mot personen istället för att bemöta Thunbergs argument. Man försöker misskreditera henne. Och om det inte går så hennes föräldrar. Och om det inte går så oss som lyssnar på henne. Men jag har ännu inte sett någon som på allvar lagt fram argument för motsatsen till det hon vill. Alltså argument för varför vi inte bör lyssna på experterna och varför vi inte ska agera.

De ärligaste motdebattörerna är de som hävdar att experterna, forskarna, har fel. De som alltså inte ger sig på Thunberg utan på de experter hon hänvisar till. Visst har forskare haft fel förut. Sällan att så många forskare som varit eniga om så mycket haft fel allihop men ändå. Det kan hända och all forskning måste granskas. Det är en förutsättning för forskning att den granskas och de som är bäst på det är andra forskare eftersom de har en aning om vad de sysslar med till skillnad från alla de amatörer som skriver sitt sjuttioelfte klimatförnekarblogginlägg den här veckan.

Men Thunbergs budskap rår ingen på. Lyssna på experterna. Agera.

Det är sällan enkelt att göra det som politiker eftersom experterna ofta inte är överens med opinionen. Det gäller inte bara klimatet - det kan till exempel handla om pedagogik, kriminologi, eller narkotikaprevention. Men det får kosta. Man blir inte politiker för att bli omvald utan för att förändra världen. Och bästa receptet är att lyssna på experterna och agera.

* [Reds anmärkning] I ett pressmeddelande från XXL framgår det att bolagets vd Per Sigvardsson nekar till att han skrivit kommentaren om Greta Thunberg. Han har polisanmält att hans Facebookprofil har blivit kapad.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nils Karlsson

Föreläsare och filosof, inte längre miljöpartist

Ämnen i artikeln:

Klimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev