Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Godtar framtidens äldre en pensionärssmocka?

Medan äldreomsorgen kan användas som budgetregulator måste assistansersättningen betalas ut oavsett ram. Denna skillnad kommer inom kort att bli ett rent och skärt helvete för politikerna att hantera. Och beredskapen tycks inte vara god.

Publicerad: 11 maj 2015, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

AssistansVälfärdstjänsterLSS

”Så slår den okända pensionssmockan” när ”panikbromsen” sätts in, förtäljde Aftonbladets löpsedlar nyligen. Intresset för äldres ekonomi och levnadsstandard växer i takt med att den stora fyrtiotalistgenerationen börjar avsluta sina yrkesliv.

För de allra flesta väntar trots allt en ganska behaglig tillvaro. Sammantaget har pensionärerna aldrig haft så mycket pengar att röra sig med: så stora tillgångar, så lite skulder. Men spridningen är stor. Den grupp som bara har garantipension har mycket låga inkomster, ibland under det belopp som socialtjänstlagen anger som ”skälig levnadsstandard”.

Skälig levnadsstandard kan betraktas som det kritstreck som samhället har dragit för att markera en bottenplatta för det offentliga ansvaret. Sämre än så ska ingen behöva ha det, och i praktiken är denna levnadsstandard förstås låg, relativt den övriga befolkningen.

För personer som lever med olika typer av funktionshinder, och som i stället omfattas av LSS, ger lagen dock rätt till en ”god” levnadsstandard. Där är det inte fråga om några kritstreck, som kan suddas ut och rättas till i förhållande till externa omständigheter. Den gränsen är dragen i svart lagstiftarbläck - ett exotiskt inslag i den svenska välfärdstraditionen.

I praktiken tillämpar vi alltså två olika rättighetssystem parallellt. Äldre omfattas av det klassiskt socialdemokratiska, där det offentliga har vissa allmänt formulerade skyldigheter och som i praktiken är villkorade. Personer som omfattas av LSS har utkrävbara rättigheter. Medan äldreomsorgen kan användas som budgetregulator måste assistansersättningen betalas ut oavsett ram.

Denna skillnad kommer inom kort att bli ett rent och skärt helvete för politikerna att hantera, och beredskapen tycks inte vara god. Konjunkturinstitutet har hävdat att välfärdsstaten kan klara den demografiska omställningen utan omfattande förändringar framöver - förutsatt att det går att frysa dagens ambitionsnivå.

Det är så dumt att man storknar. Ge ett enda exempel där politiker i någon mogen välfärdsstat har lyckats få medborgarna att acceptera en pausknapp som framtidsvision. Och förklara gärna hur en åldrande och förhållandevis välbeställd väljarkår i ett modernt tjänstesamhälle ska nöja sig med kommundoftande standardtjänster på en ”skälig” nivå.

Jag känner stor sympati med det försäkringsbaserade sättet att organisera välfärd. Det tydliggör ansvar. Det skulle också möjliggöra rättighetsutkrävande i praktiken för fler, dock till priset av att exempelvis äldrekollektivet i än större utsträckning skulle spegla de skillnader i samhället som gäller i övrigt.

Men nu är det inte den logiken som ligger till grund för vårt offentligt finansierade system, och därför är en ”panikbroms” och en ”skälig” levnadsstandard det bästa man kan erbjuda de stora kollektiven.

Däremot är det vare sig ekonomiskt, politiskt, eller moraliskt hållbart att förhindra äldre att skaffa sig guldkant – en god levnadsstandard – för pengar de själva tjänat, om vår nuvarande modell ska äga någon legitimitet. Därför måste marknaden för tilläggstjänster skyndsamt avregleras.

Om fem år beräknas den demografiska pressen sätta in på allvar. Pensionärssmockan närmar sig. Och den är allt annat än okänd.

Konjunkturinstitutet har hävdat att välfärdsstaten kan klara den demografiska omställningen utan omfattande förändringar framöver - förutsatt att det går att frysa dagens ambitionsnivå. Det är så dumt att man storknar.

Karin Svanborg-Sjövall, vd för tankesmedjan Timbro

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev