Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

“Gnälligast vinner” hotar den levande staden

Att gå på konsert är bra för hälsan. Det är en faktor som både Folkhälsomyndigheten och kommunernas miljöförvaltningar borde beakta oftare – istället för att alltid ge klagokören av lättstörda grannar rätt.

Publicerad: 11 juni 2019, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KulturFolkhälsaMyndigheter

Den här krönikan har skrivits tusen gånger, och här kommer en till. Men det kommer knappast att hjälpa. Ingenting tycks bita på de som anser att en stad helst ska vara tyst, tom och tråkig. Kägelbanan vid Södra teatern i Stockholm, som är en av stadens äldsta konsertscener, stänger ner. Detta efter att några grannar klagat på ljudvolymen. Miljöförvaltningen, som är den instans som hanterar klagomål, har beslutat att det inte blir några fler spelningar. Nu ska Södra teatern i stället fokusera på företagsevenemang.  Tyvärr är Kägelbanan inte den enda scen som behövt bomma igen på grund av grannar med synpunkter. I fjol hotades baren Snottys på Skånegatan samma skäl. Likaså dansbanan vid Rosenlundsparken.

Andra nöjesscener har behövt lägga ner av andra orsaker, som renoveringen av Slussen. Det kan man förstå. I fallet med klagande grannar är det inte lika solklart. Här finns två tydliga intressekonflikter, och det är inte självklart att de som störs av musik alltid bör få rätt. Tyvärr har klagokören regelverket på sin sida.

Att miljöförvaltningen tvingar krogar och konsertlokaler att stänga ner har ju faktiskt inte att göra med att tjänstemännen hatar kultur. Buller omfattas av miljöbalkens hälsoskyddsregler. Folkhälsomyndigheten tar fram vägledning om hur mycket ljud som får sippra in i närliggande bostäder. När det gäller musik är reglerna extra stränga, eftersom det ofta rör sig om ljud med låga frekvenser, och för att det kan vara irriterande “att ljudet går att känna igen och identifiera”, skriver myndigheten i rekommendationen. Gränsen är därför satt mycket lågt. För ljud med hörbara tonkomponenter är gränsen 25 decibel. Det motsvarar ungefär ljudet som omger en när man promenerar i en tyst skog och vinden rör om i trädkronorna, eller ventilationen på ett kontor.  Men det är klart att det ändå kan vara störande. Till skillnad från bullernivåer finns det dock inga statliga regleringar som säger att man måste bo precis bredvid en populär bar eller konsertlokal. Att bosätta sig mitt i stadens krogtätaste del och sedan klaga på att det låter lite ibland är som att köpa ett hus mitt i skogen och gnälla på att det är för många tallar omkring en.   Självklart ska det finnas regler för hur mycket ljud man ska stå ut med. Men reglerna behöver ändras. Om Miljöförvaltningen och Folkhälsomyndigheten inte anser att kultur har ett egenvärde kanske de kan ta till sig följande argument: Musik är bra för hälsan. Att lyssna på låtar man gillar sänker stressnivåerna i kroppen, ökar det psykiska välmåendet och stärker immunförsvaret. Danska forskare har kommit fram till att konsertbesökare har bättre psykisk och fysisk hälsa än andra. En stad där företagsevenemang har ersatt konserter är alltså inte bara tråkig, utan också mindre hälsosam.

Karin Pihl, fri krönikör samt ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KulturFolkhälsaMyndigheter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev