Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Mats Reimer: Ge den lille pojken frihet att själv välja religion

Förslaget om förbud mot könsstympning av omyndiga pojkar kritiseras för att bryta mot religionsfriheten. Men här måste pojkens rätt till kroppslig integritet få gå före gruppens rätt att sätta ett oåterkalleligt gruppmärke på hans kropp.

Publicerad: 1 oktober 2019, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ReligionBarnskyddLäkare

Den som av tradition eller religion skär bort förhud, oavsett om det är på ett barn eller en vuxen, begår ett lagbrott i Sverige. Men bara om det gäller förhuden på klitoris. Förhuden på penis är det däremot tillåtet att skära bort i alla åldrar så länge som det sker hygieniskt, båda vårdnadshavare önskar det och det inte sker ”mot en pojkes vilja”. Den snart tjugo år gamla lagen säger också att ”pojkens inställning till ingreppet skall så långt det är möjligt klarläggas”, vilket förstås blir absurt när det gäller späda barn.

När Centerpartiet nu beslutat att arbeta för ett förbud mot rituell könsstympning av omyndiga pojkar, invänder en del att det bryter mot religionsfriheten. Som om gruppens rättighet att sätta ett oåterkalleligt gruppmärke på kroppen skulle övertrumfa pojkens individuella rätt till kroppslig integritet, och personliga frihet att i sinom tid välja vilken religion han vill tillhöra. Barn föds inte som centerpartister, men de föds inte heller som troende kristna, muslimer, judar eller ateister, man får vänta och se.

Andra argument för att behålla denna arkaiska tradition är påståenden om att omskärelse inte bara är ofarligt, utan att det till och skulle medföra medicinska fördelar. Hans Rosling, salig i åminnelse, var positiv till omskärelse då det minskar överföringen av hiv. Men inte heller det är ett argument för att ingreppet ska ske under barndomen.

Det är möjligt att vissa typer av komplikationer kan blir något vanligare om frivillig omskärelse i vuxen ålder ersätter ofrivilliga ingrepp under tidig barndom. Men i dagens praxis sker ibland mycket allvarliga komplikationer vid omskärelse utförda av läkare i Norden. I Stockholm dog en 3-årig pojke efter omskärelse, sannolikt av överdosering av smärtstillande läkemedel. Det har även rapporterats om dödsfall från Oslo, och här i Göteborg har barnkliniken räddat ett spädbarn med blödningschock och förra året två fall av allvarlig förgiftning orsakad av lokalbedövningen.

Mindre allvarliga konsekvenser är förstås betydligt vanligare; en färsk dansk studie har funnit att minst 5 procent, kanske ända upp till 20 procent, av omskurna pojkar får problem med förträngning av urinrörsmynningen (meatusstenos). Det är en komplikation jag sett med egna ögon trots att det bara är en liten andel av mina patienter som är omskurna.

Alla traditioner förändras, och tack och lov hävdar inte Judiska centralrådet alla religiösa påbud som jämte omskärelse kan läsas i Moseböckerna. De som vill låta avlägsna sin förhud som ett tecken på förbund med Abrahams Gud borde kunna vänta tills de blir myndiga. Abraham själv väntade tills han var 99 år gammal.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Krönikör och barnläkare från Göteborg

Ämnen i artikeln:

ReligionBarnskyddLäkare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News