Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jiang Millington: Gängen kan bara krossas med långsiktigt och systematiskt arbete

I dagens samhällsdebatt är det inte särskilt tufft att diskutera strukturell diskriminering på arbetsmarknaden, rasism inom vården och vad ekonomisk utsatthet gör med människors självkänsla. Ändå är det där vi måste börja.

Publicerad: 25 augusti 2021, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

GängkriminalitetUtanförskapUtanförskapet växer

Sommaren har präglats av gängskjutningar. Biskopsgården, Lindängen, Hässelby, Skäggetorp, Bäckby, Tensta. Forskare och poliser har under många år varnat för den utveckling vi ser brisera nu. Den var väntad. Lika väntad är det skyfflande av ansvar och tävlan om att framstå som potent, orädd och handlingskraftig som våra politiska partier ägnar sig åt. Man bröstar upp sig inför den högljutt alarmistiska skara som hävdar att Sverige befinner i inbördeskrig. De som anser att svenskarna är under attack.

Statistiken visar något annat. Det är i landets utsatta områden gängen härjar. Där bor 600 000 människor eller sex procent av Sveriges befolkning. Tre av fyra har utländsk bakgrund. Utanför dessa områden går våldsbrotten ned och har så gjort under lång tid.

LÄS OCKSÅ: Ny rapport: Stor ökning av segregationen 

Vem är det som för krig mot vem? Nationalekonomen Ingvar Nilsson och beteendevetaren Eva Nilsson Lundmark hävdar i boken ”Tystnaden hos de många” att det snarare är de utsatta områdena, eller ”orten”, som är krigsoffer. I orten lever man under andra livsbetingelser: högre arbetslöshet, sämre hälsa, sämre skolor, service och vård. Man bor trångt i eftersatta hyresrätter med höga hyror. I övriga Sverige äger drygt 70 procent sitt boende. I de särskilt utsatta områdena är siffran 20 procent. Sämre livsvillkor ger lägre medellivslängd. Mycket lägre. I en jämförelse gjord i Göteborg skiljer det upp mot nio år mellan män i Långedrag och män i Bergsjön.

Paret Nilsson Lundmark menar att välfärdsstaten har kollapsat i Sveriges utsatta områden. I en nedåtgående spiral där fundamenten för ett gott liv är borta: skola, jobb, bostad, hälsovård, finns bara hopplöshet kvar. Hopplöshet och undertryckt ilska.

LÄS OCKSÅ: Sanningen om våldet i orten är plågsam  

Forskare, Polisen och Riksrevisionen är överens om att samverkan, förebyggande arbete och tidiga insatser är helt nödvändiga för att stoppa nyrekryteringarna till gängen. Unga pojkar måste väckas ur föreställningen att de bara kan misslyckas och därför lika gärna kan bli bra på att vara missanpassade. I stället för kortsiktiga statsbidrag för punktinsatser behövs genomarbetade strategier för hållbara och långsiktiga förändringar.

LÄS OCKSÅ: Förortsvåldet har växt med vårt goda minne 

Det är inte särskilt tufft att diskutera strukturell diskriminering på arbetsmarknaden, rasism inom vården och vad ekonomisk utsatthet gör med människors självkänsla. Ändå är det där vi måste börja. I det faktum att inkomstklyftorna är tillbaka till nivåer från förra seklet.

I dag lever vartannat orten-barn i Göteborg i relativ fattigdom och saknar betyg för att läsa vidare. En undersökning av Dagens Nyheter visar att det hos en majoritet av vårdgivare går att välja ”etniskt svenska läkare” och en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering visar att arbetsgivare inte värderar arbetslivserfarenhet hos personer med arabiskklingande namn, i motsats för personer med svenska namn. 

Det behövs systematiskt och uthålligt arbete med att förändra livsvillkoren och erkänna de problem som finns. Det är just sådant som vi behöver våra politiska ledare till – inte opportunism och populistiska utspel. Enkla lösningar kräver varken mod eller kunskap.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jiang Millington

Krönikör, författare och fristående debattör

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev